En förälder och en bebis håller hand.

Första tiden med nyfödd bebis

Välkommen in i bebisbubblan

En fantastisk, omvälvande och ibland tuff period. Men även en tid då många frågor dyker upp. På de här sidorna tänkte vi ta upp en del av de frågor som kan dyka upp vad gäller sömn, mat och ersättning. För oavsett om du är förstagångsförälder eller redan har viss vana, finns det ändå ett par saker som kan vara bra att känna till när det kommer till mat och bebisar.

Mamma pussar bebis

Ta hand om dig

Alla barn är olika och har sina olika utmaningar. Men för dig som är nybliven förälder kretsar livet i stort sett kring tre saker: äta, sova och byta blöjor. Men glöm inte bort att ta hand om dig själv eller ge stöd till din partner. Det krävs ofta både råd och hjälp för att orka ta sig igenom perioder av för lite sömn, oro, glädje och alla känslor som far runt.

Hur mycket ska bebisen äta de första dagarna?

Hur mycket äter en bebis? Det finns egentligen inga regler utan låt bebisen äta så ofta den vill, tills den är mätt och belåten. Truga inte vare sig det gäller bröstet eller flaskan. Små bebisar är bra på att känna av när de fått i sig tillräckligt. För nyfödda brukar det betyda att de slutar suga aktivt och somnar vid bröstet eller flaskan.

Är du orolig att ditt barn äter för lite, inte har ätit på länge och är för slött för att äta? Ta kontakt med BVC direkt.
 

Bröstmjölk och ersättning

Från födseln och under den första tiden med en nyfödd bebis är bröstmjölken ofta barnets enda näring. De flesta barn klarar sig utmärkt på endast bröstmjölk de första månaderna. Men det finns alternativ – för dig som inte kan, eller vill amma – i form av komplett modersmjölksersättning. Vi på Semper följer en etisk kod som är upprättad av Världshälsoorganisationen (WHO). Om amningen fungerar är bröstmjölk den bästa maten för det lilla barnet. Råd kring både modersmjölksersättning och amning får du därför bäst av BVC.

Bebis vilar i famnen - Semper Barnmat

Vill du lära dig mer om ditt barns sömn?

Här kan du läsa om barns sömn och hur du kan tänka kring ditt barns sovrutiner.

Läs om barn & sömn