Låt ditt barn prova att äta själv

Ditt barns mat

För en nybliven förälder är det mycket att tänka på – inte minst vad gäller maten. På den här sidan kan du lära dig mer om vad ditt barn kan äta under det första året. Du får också tips på hur du börjar med smakportioner, vad du kan tänka på om du lagar egen barnmat och hur mycket ett barn ska äta på en dag. 

Barnmat från 4 månader – börja med smakportioner

Kan man ge smakprov till bebis från 4 månader?

Att visa ditt barn en helt ny värld fylld av smaker, färger och konsistenser är både spännande, roligt och kladdigt. Runt 4–6 månader börjar vissa barn att intressera sig för mat och då kan du passa på att bjuda på små smakprov. I början räcker det med ett litet kryddmått från din egen mat eller från någon puré, gärna grönsakspuré. Så här i början handlar det mest om att barnet ska vänja sig vid nya konsistenser och smaker och så småningom lära sig att tugga.

Läs mer här

Barnets mat från 6 månader 

Från 6 månaders ålder kan de små smakproverna övergå till smakportioner. Om du inte har börjat med smakprover än är det bra att börja nu. För vissa barn tar det längre tid att vänja sig vid konsistensen, men känn ingen stress. Fortsätt att ge bröstmjölk eller ersättning under tiden som du börjar med smakportioner.

Men hur mycket ska ett barn äta per dag?  

I de allra flesta fall visar barnet själv hur mycket mat det behöver. Vissa barn äter mer, andra äter mindre. Lär dig ditt barns signaler på om det är fortsatt hungrig eller inte. Låt barnets takt styra. Så länge barnet växer som det ska, kan du vara säker på att det får det i sig den näring det behöver. 

Har du börjat med smakprover eller smakportioner kanske du märker att barnets aptit ökar. Då kan du också öka smakportionerna och prova nya rätter. I vårt 6-månaderssortiment finns även ett par burkar som innehåller små mjuka bitar. Det är en bra övergång till mat med lite mer bitar och större tuggmotstånd. Vid den här åldern kan barnet ofta föra fast föda bak till svalget med hjälp av tungan. 

Introducera nya smaker och konsistenser 

Det finns perioder när det är enklare än andra att introducera ny mat och nya smakupplevelser. När ditt barn är mellan 4-6 månader och fram till 10-12 månader är det vi kallar ”smakfönstret” öppet. Då accepteras nya smaker lättare och nya smakpreferenser utvecklas. Vid 10-12 månaders ålder börjar det att stängas och därmed kan det bli lite svårare att introducera nya smaker och konsistenser.  

Sura och bittra smaker som kanske i vanliga fall inte gillas, kan vara lättare att prova under den här perioden. Passa på att testa lite nytt för att skapa grunden till en varierad kost. Ett bra tips är att spädbarn som gillar en sorts grönsak, ofta accepterar andra grönsaker med liknande smak snabbare. Tänk också på att när fastare föda börjar serveras vid 4–6 månaders ålder behöver en ny smak ofta serveras runt 8–10 gånger för att barnet ska acceptera den, så ha tålamod.

Låt barnet äta själv

Det är framför allt två saker som behövs nu när barnet ska lära sig att tugga – en stor portion tålamod och en stor haklapp. Det kommer att bli kladdigt, men det är precis som det ska vara. Barnet behöver både smaka och känna på maten – då blir matstunden en lustfylld och positiv upplevelse. Så småningom kan du öka smakportionerna och prova nya smaker, konsistenser och rätter.

Många föräldrar provar just nu något som kallas för BLW, eller Baby-Led Weaning. Det är en teknik där barnet får lära sig att äta själv och upptäcka maten i sin egen takt. Maten ska vara lätt att tugga och svälja.

Läs mer om hur du kan hjälpa ditt barn att äta på egen hand. Lära barn att äta själv – 8 tips och råd.

Kladd är bra för munmotoriken 

Var inte för snabb med att torka kladd runt munnen medan barnet provar sig fram. Att låta ditt barn själv försöka fånga upp maten som hamnat utanför är bra för munmotoriken. Och för mycket torkande i ansiktet kan bli ganska irriterande för en nybörjare vid tallriken. 

Ibland blir det enklare det om du äter samtidigt som barnet. Du kan också prova att ge barnet en egen sked, samtidigt som du matar det med en annan. Det kommer att ta lite tid och det kräver både förståelse och tålamod. Men det leder till att ditt barn lär sig äta själv.  

Barnmat från 8 till 11 månader 

Nu är ditt barn på god väg att börja äta som de andra i familjen. Under den här perioden får barnet sina första tänder och börjar att lära sig att tugga. Därför är det dags att lite i taget vänja barnet vid mindre bitar i maten – något som gör matstunden mer spännande. 

Det här är också en period när ditt barn utvecklas mycket, är aktiv och behöver fem, sex näringsrika måltider på en dag. Många barn är ivriga att prova nya smaker och konsistenser och att leka främjar motoriken och nyfikenheten. Så fram med haklapp, vaxduk och tålamod!  

Läs mer om att börja med vanlig mat här.  

Barnmat från 1 år 

Från 1 år kan ditt barn äta det mesta av familjens mat – vilket gör livet i köket betydligt enklare. Försök att hålla fast vid de bra rutiner och matvanor ni redan har skapat. 

Vår barnmat från 1 år består av maträtter med lite större bitar för att följa barnets utveckling. Måltiderna är varierade i smak och konsistens och är sammansatta för att se till att ditt barn får i sig tillräckligt med energi. Det kommer att behövas nu när världen ska utforskas lite mer aktivt. 

Tips till dig som vill laga egen barnmat 

Att laga egen barnmat är inte svårt, men det finns några saker som kan vara bra att tänka på.

  • Välj om möjligt ekologiska råvaror. Dessa råvaror är nära de kvalitetskrav som gäller för färdigtillverkad barnmat, så kallad barnmatskvalitet. 
  • Kom ihåg att skölja grönsaker och frukter ordentligt om de inte ska kokas.
  • Undvik att salta maten men ge den gärna mer smak genom vitlök eller örter som dill, basilika och persilja.
  • Tänk på att kokad mat är bättre än stekt eller grillad eftersom den är lättare för magen att smälta.

Det finns några livsmedel som barn under ett års ålder bör undvika, eller äta med måtta. Läs mer här: Ge inte det här till barn under 1 år.