Barn får gärna äta kryddig mat. Men kom ihåg att ditt barns smaklökar är omogna och därför kan alltför kryddstark mat bli en dramatisk upplevelse i barnets ovana lilla mun. När du börjar med smakportioner är den vanliga gröten eller grönsakspurén en tillräckligt stor smakupplevelse för ditt barn. Så alldeles i början behöver du faktiskt inte krydda din mat speciellt mycket.
Barnvänliga kryddor
När ditt barn är i full gång med att lära sig äta riktig mat börjar det att bli redo för fler smaker. Milda, barnvänliga kryddor som exempelvis lök, vitlök, timjan, oregano, basilika och curry är populära bland barnen.
Undvik salt
Barn bör inte få för mycket salt, så salta inte maten. Läs mer om salt här.
Olika smaker
Kryddor bidrar till att ge maten en annorlunda smak. Barn som provar många olika smaker i de första 2 åren i livet blir ofta mindre kräsna senare. Därför är det viktigt att ge barn så många smakupplevelser som möjligt innan 2 års ålder. Det kan ta åtta till tio gånger för barnet att vänja sig vid en ny smak, så prova gärna många gånger.
Läs mer om cookies
Stäng