En mamma torkar av händerna på en flicka med Downs syndrom.

Börja med vanlig mat

Ge ditt barn bra matvanor från början! Någonstans mellan 4–6 månader visar många barn intresse för mat. Låt resan bli en spännande upptäcktsfärd i nya smaker och konsistenser i barnets egen takt. Här får du tips på hur du kan lägga en bra grund för framtida matvanor.

Fasta rutiner för måltider

Måste man ha fasta rutiner för måltider? Nej det måste man såklart inte, men det finns flera fördelar med att ha fasta rutiner för barnen. Ditt barn har, eller kommer att ha, fasta rutiner på förskolan. Ofta innebär det en tidigare lunch än ditt barn kanske är van vid, och det innebär också en tidigare middag för er som familj.

Om du väntar för länge med maten kan ditt barn bli trött och helt enkelt inte orka äta. Lyssna därför på ditt barns hungersignaler, det kommer att ge en fingervisning om när det passar bäst för er att äta.

Börja med grönsaker

Från 4–6 månaders ålder kan du börja prova med rotfrukter och grönsaker. Koka till exempel potatis, palsternacka, morot, sötpotatis, ärtor eller broccoli tills de är mjuka och använd en liten del av spadet som du kokat i när du mosar eller mixar till en puré. I början kan det vara en bra idé att blanda ner lite av bröstmjölken eller modersmjölksersättningen i purén för att barnet ska känna igen smaken. Kom ihåg att vissa barn kan behöva pröva en ny smak eller konsistens många gånger – så ge inte upp för lätt. En grimas behöver inte betyda att barnet inte tycker om maten, utan bara att det är något nytt.

Bebis äter mat - från Semper Barnmat

Håll uppsikt på barn som äter 

Sitt alltid tillsammans med barnet under måltiden så att du har uppsikt om det skulle sätta i halsen. Skär maten i mindre bitar, särskilt korv vars runda form annars lätt kan fastna i halsen. Här kan du läsa mer om vad du ska göra om ett barn sätter i halsen. Sitter du med vid bordet blir dessutom måltiden en lugn och positiv stund.  

Om ditt barn sätter i halsen

Börja med gröt och välling

Gröt är bra och nyttig frukost för barn, ger en bra start på dagen och mättar länge. Gröt passar också bra som mellanmål eller kvällsmat och tar bara någon minut att blanda till. Om barnet tycker om gröt kan du fortsätta att servera gröt och öka portionerna efter hand. Vår gröt är berikad med järn, kalcium, jod och vitamin D och innehåller självklart inget tillsatt socker. Sempers Havregröt mild & naturell kan ges redan från 4 månader.

Från 6 månaders ålder kan du börja att servera välling om det passar ditt barn. Vår välling är lika näringsrik som gröt och innehåller järn och andra viktiga näringsämnen. Välj mellan mild Havrevälling, mild Majsvälling och Välling SensiPro med havre och majs. För att ge plats till annan mat rekommenderas att inte ge mer än tre portioner gröt eller välling per dag.

Här får du mer tips och information om gröt och välling.

Introducera gluten långsamt

Att ge små barn gluten har visat sig minska risken för att de ska utveckla glutenintolerans senare i livet. Men det är viktigt att börja långsamt, lite i taget, redan under barnets första år. Gluten finns i sädesslagen vete, råg och korn. Enklast är när du börjar med smakportioner. Eftersom portionerna är små i början och ökar stegvis, blir det en långsam introduktion. Semper barngröt innehåller en liten mängd gluten för att ge en försiktig introduktion. Läs mer om att introducera gluten här.

Måltider för små barn 

Här hittar du några av våra måltider som är lämpliga från 4–5 månaders ålder och framåt. Måltider som passar bra som första smakportionen, men även senare när du vill introducera nya rätter.

Från 4 månader

Prova som smakportion. Ett smart knep är att fysa in i iskuber och ta fram en i taget! 

Börja med vanlig mat - och skapa bra matvanor

Runt 8 månaders ålder börjar de första tänderna att titta fram. Då är det dags att börja med vanlig mat med lite större bitar och grövre konsistens. Eftersom bitar i maten stimulerar munnens motorik kan det hjälpa språkutvecklingen. Men vad ska du börja med och vad ska du tänka på?

Många små barn kan ha svårt för bitar i maten i början. Men om du bara serverar puréer är det lätt att barnet tycker att det är jobbigt att börja tugga maten. Då kan det bli svårare att servera mat med bitar längre fram.

I början kommer du att märka att några av bitarna kommer ut medan andra slinker ned. Vissa barn hamstrar och låter bitarna ligga i kinderna tills de kommer ut långt senare. Om bitarna spottas ut i början kan du prova med att mosa dem och sen göra dem gradvis större. Men det behöver inte betyda att ditt barn inte klarar av bitarna. Innan munmotoriken är under full kontroll kan de åka ut när barnet provar sig fram. Du kan nu också ge ditt barn lite större bitar av mjukt vitt bröd eller banan att tugga på.

När barnet är omkring 8 månader är det dags att våga sig på mat med större bitar och olika konsistenser. Men vad börjar man med, och vad ska man tänka på?
  • Vill du börja med bulgur? 
    När barnet är runt sex månader kan du börja servera bulgur. I början får du mixa till en slät puré, men allt eftersom barnet lär sig hantera bitar, går det bra att servera bulgur som det är. Bulgur tillverkas av vetekornets alla beståndsdelar och innehåller bland annat fibrer. Det innehåller också gluten, så var lite försiktig med mängden i början innan ditt barn har vant sig.  

  • Vill du börja med pasta? 
    Vid ungefär 8 månaders ålder är de flesta barn redo att äta mindre bitar pasta. Makaroner och liknande är bra för att öva pincettgreppet (tummen och pekfingret). Pasta är gjort på vetemjöl och innehåller gluten så det är bra att börja med en liten mängd och öka över tid. När ditt barn är redo för mer fiber kan du variera med fullkornspasta. 

  • Vill du börja med ris? 
    Ris har en bra konsistens, är mild i smaken och innehåller inte gluten. Det går bra att ge ris till barn men var försiktig med hur ofta, eftersom ris innehåller små mängder arsenik som tas upp från fälten där det växer. Därför är rådet från Livsmedelsverket  att du serverar risprodukter max 4 gånger i veckan. Vill du laga ris själv är ett tips att skölja riset och koka det i mycket vatten. Då får du bort en del av arseniken. Variera gärna mellan olika sorters ris så ditt barn får prova på flera goda sorter. 

Bebis dricker ur pipmugg
Vad ska små barn dricka?

Mjölk och måltidsdrycker 

0–6 månader 

WHO – Världshälsoorganisationen – rekommenderar att barn ska ammas helt till 6 månaders ålder om amningen fungerar. Aptiten kan verkligen variera i den här åldern så ett bra tips är att låta barnet äta när det behöver, dygnet runt, oavsett om ditt barn ammar eller får ersättning. Förr eller senare kommer lite mer rutiner kring matvanorna – men det är ingen brådska. 

6–12 månader 

Från ungefär 6 månaders ålder räcker inte bara amning och ersättning för ett barn som växer. Nu kan ni sätta igång med smakportioner för att komplettera med annan näringsrik mat. Börja smått och öka på i en lagom takt som passar ert barn. Men vänta med komjölk som dryck eller stora portioner med fil eller yoghurt tills efter ettårsdagen. 

Mjölkdryck för småbarn (BabySemp 3 och 4) 

Vill du vänta med eller avstå från vanlig komjölk kan du servera BabySemp 3 eller 4, även kallad mjölkdryck för småbarn. Den är ett bra alternativ som innehåller mer järn och mindre protein och salt. Därför passar den bra till småbarn. 

Vatten 

Under den första tiden när barnet fortfarande ammar eller äter modersmjölksersättning behöver du inte ge någon annan dryck. Men när barnet börjar att äta mat kan det vara bra att ge vatten i små mängder. Vatten är en utmärkt måltidsdryck. 

Dags för pipmugg? 

När ditt barn börjar sitta vid en måltid kan du prova att ge vatten eller mjölkdryck för småbarn som BabySemp 3 eller 4 i en pipmugg. Det är bra träning för en övergång från flaska till en vanlig mugg eller så småningom ett glas. Med en pipmugg kan barnet träna på att dricka själv utan alltför mycket spill. En bra pipmugg reglerar dessutom flödet så att lagom mycket kommer ut när barnet dricker. 

  • Var försiktig med salt 
    Innan ditt barn har fyllt ett år ska du inte salta barnets mat eller servera mat som innehåller mycket salt. I Sverige är saltintaget för vuxna för högt, så när barn äter av familjens mat är det därför extra viktigt att du är försiktig med saltet. Om du själv vill ha mer kan du enkelt salta din egen mat lite extra efteråt. Vi på Semper har inget tillsatt salt i maträtterna för barn under 1 år. 
     
  • Godis och sötsaker 
    Från och med ettårsåldern läggs grunden för de matvanor som ofta följer med barnen långt upp i livet. Undvik att ge godis, saft och läsk så länge som möjligt. Det är du som förälder som avgör när ditt barn är redo för sötare saker – men det bästa är att vänta.  
    Det finns många bra alternativ till godis. Sempers mellanmål och snacks innehåller inget tillsatt socker men är ändå goda med sötma från frukt. Om du vill göra en god pannkakstårta till kalaset kan du till exempel använda fruktmums som sylt.  
     
  • Ta hand om barnets tänder 
    När den första tanden tittar fram kan det vara bra att vänja ditt barn vid tandborsten. De första mjölktänderna ska hålla flera år framöver så det gäller att ta bra hand om dem från början. Använd en mjuk, liten tandborste och låt barnet leka med den och ha den i munnen. Då blir tandborstningen lättare framöver. När den första kindtanden tittat fram brukar det vara lagom att börja borsta med lite tandkräm. Ditt barn kan ligga ner, antingen på skötbordet eller på sängen med huvudet i ditt knä, medan du borstar. Då blir det bekvämt för barnet och lätt för dig att se och komma åt. 

Här kan du läsa mer

Du kanske är nyfiken på: