Ris och grönsaker

Laga egen barnmat

Hur lagar man egen barnmat från grunden? Det är inte svårt – men det finns några saker som är bra att ha koll på. Här hittar du tips och råd om allt från tillagning av barnmat till hur du fryser in barnmat.

Recept - Pasta med kyckling & grönsaker - Semper Barnmat

Letar du efter recept på barnmat?

Kolla in de mest populära barnmatsrecepten, från 4 månader och uppåt.

Recept på barnmat

Krydda mera – en roligare matupplevelse 

Det är lätt att tro att man inte ska krydda mat till små barn, men lite krydda kan faktiskt väcka både intresse och matlust. Och det behöver inte vara starkt!

Barn som provar många olika smaker tidigt i livet blir ofta mer öppna för olika typer av mat. Därför är det viktigt att ge barn så många smakupplevelser som möjligt tidigt i livet. Tänk på att det kan ta åtta till tio gånger för barnet att vänja sig vid en ny smak, så prova gärna många gånger.

Laga egen mat - Semper Barnmat

Tips på barnvänliga kryddor

  • Dill
  • Persilja
  • Oregano
  • Peppar
  • Koriander
  • Timjan
  • Rosmarin
  • Örtkryddor
  • Curry
Barnmatsskolan - Laga egen barnmat

Undvik salt och socker

Barn bör inte äta för mycket salt, så salta inte maten du serverar till ditt barn. Undvik gärna honung och socker också för att inte vänja barnet vid alltför söta smaker. Var även försiktig med kanel som innehåller kumarin, som man inte ska äta så mycket av.

Spara barnmat i kylen

När barn håller på att lära sig att äta så brukar portionerna vara ganska små och det är lätt att det blir mat över. Lägg upp en lagom portion på en tallrik och ställ in det som är kvar i kylskåpet, där håller maten i regel i två dagar. Om du vet att det som är kvar inte kommer att gå åt inom de närmaste dagarna, kan du frysa in barnmaten i små portioner. 

Så fryser du in barnmat

Frysning av barnmat ska gå snabbt. Därför är storlek och utformning viktig, mängden ska vara liten eller platt. Frys därför gärna maten i en lagom mängd för en smakportion eller måltid för barnet. Maten kan förvaras en månad i frysen när temperaturen är -18 grader eller kallare.

Vad kan jag frysa in?

Alla sorters hemlagade puréer går bra att frysa ner. Även puréer och måltider från Semper kan frysas in så länge du inte fryser in själva glasburken. Då finns det en risk att den går sönder. Stärkelserik mat kan ändra konsistens och utseende om du fryser in den och sedan tinar upp den.  Spara inte mat som har blivit uppvärmd och frys aldrig om mat som blivit tinad. Gröt i klämpåse är känslig för låga temperaturer och är inte lämplig att frysa in. 

Använd godkänd förpackning för livsmedel

Istråg är godkända för frysning av vatten. Om de används till livsmedel finns det en risk att de släpper ifrån sig skadliga ämnen såsom ftalater, som misstänks vara hormonstörande. Använd därför alltid en förpackning som är godkänd för att frysa in livsmedel.

Tina upp maten på rätt sätt

Kött och fisk kan du tina i en skål i kylskåpet. Du kan även tina maten i ett vattenbad om du har bråttom. Lägg då maten i en tät plastpåse i en skål med kallt vatten. Upptining i varmt vatten rekommenderas inte eftersom det finns en risk för bakterietillväxt. Frukt och grönsaker som ska tillagas kan tinas direkt i kastrullen. Då behåller de smak, vitaminer och mineraler bättre. 

Varm eller kall mat?

Fruktpuréer kan ätas kalla, men kanske inte direkt från kylskåpet. Det kan ditt barn tycka är alldeles för kallt. Ta fram en lagom portion och låt den stå några minuter innan ni ska äta. Grönsakspuréer kan du värma lite. Lägg purén i en kopp som du värmer i en kastrull med vatten. Barnmat på burk kan också värmas i mikrovågsugn. Lägg då först upp maten på en tallrik. Värm och rör därefter om och känn efter att maten är lagom varm. Ställ gärna in ett glas med vatten samtidigt i mikrovågsugnen om du värmer en mindre mängd mat. Då får mikrovågsugnen lite mer att jobba med och du minskar risken att maten blir torr eller skvätter under uppvärmningen.

Säkerheten i köket

Istället för att ha ditt barn på armen eller i bärsele medan du lagar mat, kan det vara en bra idé att placera barnet längre ifrån matlagningen i början. Sätt barnet på en filt där du kan hålla ett öga på det, i ett babygym eller varför inte i en babysitter under korta stunder.

Säkra glas och porslin

Barn lär sig snabbt att öppna underskåp. Om glas eller porslin åker i golvet och går sönder finns det en risk att barnet skär sig. Flytta därför glas och porslin till överskåpen eller använd lådspärrar. Förvara även alla vassa knivar och saxar utom räckhåll för barnet. Låt barnet har sitt eget köksskåp eller låda med roliga saker att slamra med som inte kan gå sönder.

Spis och ugn

Det finns en risk att barnet sätter en hand på en platta och bränner sig. Spisplattan behöver inte ens vara på. Eftervärmen från matlagningen kan vara tillräcklig för att barnet ska bränna sig. Detsamma gäller för dörren till ugnen. Sätt ett stänkskydd på spisen så att barnet inte kan dra ner kastruller och stekpannor över sig vid matlagningen. Ett stänkskydd skyddar också mot att barnet får stänk av matfett i ansiktet.

Köksmaskiner

Ibland går det snabbt! Se till att ställa alla köksmaskiner och deras sladdar utom räckhåll för barnet så att det inte kan dra ner dem över sig i ett obevakat ögonblick. Dra alltid ut kontakten ur köksmaskinen när den inte används.

Rengöringsmedel

Köp rengöringsmedel i barnsäkra förpackningar och förvara allt sådant, inklusive diskmedel och plastpåsar, utom räckhåll för barnet.