Barn som äter med sked.

Matplanering och fasta rutiner

De allra minsta barnen har en alldeles egen och individuell klocka. De sover när de sover och äter när de äter. När de blir lite större kan det vara dags att testa mer fasta rutiner. Fasta rutiner är olika viktigt för olika barn, men de kan ge flera fördelar för er som familj.

Alla äter olika

Alla barn är olika och det påverkar även hur de äter. Du som förälder har säkert redan hört historier om barnet på babysimningen som äter alla grönsaker som erbjuds och tvååringen på öppna förskolan som bara vill äta korv. De flesta barn befinner sig någonstans i mitten där emellan och viljan och preferenserna förändras över tid. För att klura ut hur, när och vad ditt barn föredrar att äta kommer du och ditt barn tas på en lång upptäcksfärd tillsammans. Det finns många fördelar med att ta sig an denna utmaning med nyfikenhet och lekfullhet.

Grunden till bra matrutiner

  • De flesta barn vill äta mellan fem och sex gånger per dag.
  • Den totala mängden mat över tid spelar störst roll.
  • Vänta inte tills ni är jättehungriga. Är energin för låg kan det också vara svårt att äta.
  • Var lyhörd vid matsituationen och truga aldrig.
  • Använd inte efterrätt som belöning.
  • Undvik att äta mellan måltiderna

Försök att göra måltiderna till en trevlig stund av samvaro, utan krav och måsten och med samtliga familjemedlemmar samlade runt middagsbordet. Det är svårare att känna mättnad och skapa goda matvanor när man är på språng, undvik därför att ge snacks och tilltugg i till exempel vagnen eller bilen.

De flesta barn vill äta mellan fem och sex gånger per dag. Vanligt är att fördelningen av hur mycket de äter vid varje måltid varierar. Kanske tyckte barnet att frukosten var så god att det inte finns plats i magen för mellanmål. Kom ihåg att det är den totala mängden mat över tid som spelar störst roll. Du kontrollerar när och vilken mat du erbjuder men barnet väljer själv hur mycket det vill äta. Och det är precis som det ska vara.

Färdiga måltider från Semper

Semper barnmatsburkar har konsistens och näringsinnehåll anpassat efter barnets ålder och innehåller bara de finaste råvarorna. Det är det vi kallar barnmatskvalitet.

Förslag på matsedel för barn 8-12 månader

När barnet är runt åtta månader brukar en måltidsordning ta form, som ofta påverkas starkt av barnets sovtider. Så här kan en matdag för ett barn som är åtta till tolv månader se ut:

  • Frukost: Bröstmjölk och/eller tillskottsnäring, barngröt eller välling. En del barn är vid den här åldern redo att börja öva på att äta, till exempel små bitar av mjukt bröd (utan kanter). Använd gärna mjukt pålägg som leverpastej, som dessutom är rikt på järn!
  • Mellanmål: Gärna en frukt. Anpassa till ditt barns utveckling genom att ev. mosa, riva eller dela i små bitar.
  • Lunch: Antingen en barnmatsburk eller hemlagad mat med konsistens anpassad efter barnets ålder. Förslag på hemlagad lunch: Potatis, ris, pasta, cous cous eller mathavre + grönsaker/rotfrukter + kött, fisk, fågel, ägg, eller baljväxter såsom bönor, linser ärtor och tofu, med sås. 1 tsk extra fett, förslagsvis flytande margarin eller rapsolja. Vatten att dricka och gärna frukt eller bär till dessert.
  • Mellanmål: Bröstmjölk och/eller tillskottsnäring. Eventuellt barngröt, frukt- eller bärmos, eller mjuka bitar av bröd.
  • Middag : Smakportion av familjens mat. + bröstmjölk/tillskottsnäring, alternativt samma upplägg som lunchen.
  • Kvällsmål: Bröstmjölk/tillskottsnäring, barngröt eller välling.
Barnmat och grönsaker

Barnmatsrecept från Semper att tillaga hemma

Utforska en värld av mat - laga den tillsammans.

Hur ska man tänka kring efterrätt?

Att erbjuda frukt efter maten kan vara bra eftersom c-vitamin ökar järnupptaget, men efterrätt är inte ett måste för en komplett måltid och bör inte användas som belöning för att barnet har ätit bra. Erbjud samma mängd frukt oavsett hur mycket mat barnet har fått i sig.

Ska barnet äta en hel barnmatsburk?

Vissa barn äter en halv barnmatsburk och vissa äter en och en halv. Det kan också skilja sig från måltid till måltid eller vecka till vecka och är helt normalt. Mängden mat i Semper barnmatsburkar är anpassade efter hur mycket barn i en viss ålder äter, på ett ungefär. Prata med din BVC om du är orolig över mängden mat ditt barn äter.

Ett barn som äter lunch vid 11-tiden kan vilja äta middag redan klockan fem.

Matsedel 1-3 år

När barnet är lite större börjar många barns rutiner påverkas av förskolans tider för mat och sömn. Ofta innebär det en tidigare lunch än ditt barn kanske är van vid sedan innan, och det kan också innebära en tidigare middag för er som familj. Ett barn som äter lunch vid 11-tiden kan vilja äta middag redan klockan fem. Här får du exempel på en matsedel anpassad till ett barn mellan ett och tre år.

  • Frukost:
    Förslag 1: Barngröt eller välling.
    Förslag 2: Naturell filmjölk eller yoghurt med osötade flingor eller müsli, alternativt frukt eller bär. Eventuellt en liten smörgås.
  • Mellanmål: En frukt eller grönsak.
  • Lunch: Potatis, ris, pasta, couscous, bulgur, mathavre och grönsaker/rotfrukter samt kött, fisk, fågel eller äggrätt, Som omväxling till kött och fisk kan ett vegetariskt alternativ serveras, exempelvis bönor, linser eller tofu.
    Frukt eller bär till dessert.
    1 tsk extra fett, förslagsvis rapsolja eller flytande matfett till hemlagad mat.
    Vatten att dricka.
  • Mellanmål: Barngröt med frukt- eller bärmos. Naturell filmjölk eller yoghurt med osötade flingor eller müsli, alternativt frukt eller bär. Eventuellt en liten smörgås.
  • Middag: Följer samma upplägg som lunchen, men variera gärna. 
  • Kvällsmål: Välling eller barngröt.

Om du fortsatt ammar, ge bröstmjölken där det passar bäst in.

Barn äter Sempers Oat Bowl ute i naturen
När barnet är lite större börjar många barns rutiner påverkas av förskolans tider för mat och sömn.

När rutinerna bryts

Barn kan på samma sätt som oss vuxna ha lite olika rutiner på vardagar och helger. Kanske unnade ni er sovmorgon eller åt en senare middag än vanligt. Barns humör kan påverkas av att de invanda rutinerna bryts, vilket kan leda till ett övertrött eller hungrigt barn, men det kan också fungera bra. Testa er fram kring vad som funkar för er och var som alltid lyhörd mot ditt barn.

På resan:

Få saker kan störa invanda rutiner lika mycket som att resa, men att resa med barn är enklare och roligare om ditt barn är mätt och nöjt. Klicka på videon för att se vad du kan packa med hemifrån och vad ditt barn kan äta utomlands.

Barnmatsskolan - Barn och mat på resan

När barnet inte äter

I perioder kan matsituationen för barnet kännas tuff, kanske framförallt för dig som förälder. En del barn tycker väldigt mycket om en viss typ av mat och vill kanske bara äta köttbullar, potatis eller en sorts grönsak. Fortsätt att erbjuda barnet olika typer av mat och kontakta BVC om du är orolig. Oftast är det ingen fara, utan en fas som går över. Läs mer om barn som inte äter.

Heja vegetariskt!

Om du bestämmer dig för att ditt barn ska äta vegetarisk kost är det viktigt att veta att man inte kan plocka bort kött eller fisk ur kosten utan att ersätta det med andra näringsrika vegetabiliska livsmedel, exempelvis bönor, linser eller tofu. Både bland våra framtagna barnmatsrecept att laga hemma och i våra färdiga måltider finns vegetariska alternativ. Ta en kik och låt dig inspireras!

test

Din guide till mellanmål för barn

Både stora och små behöver äta näringsrikt och regelbundet för att hålla orken uppe. Där fyller mellanmålet en viktig funktion, speciellt för små barn som behöver äta lite men ofta.