Från 6 månaders ålder går det bra att ge barnen riktig mat i form av smakportioner. Här har vi samlat våra recept på bra barnmat från 6 månaders ålder.
Ekologisk Lasagne
Ingredienser (4-5 portioner):
- 1 dl gul lök
- 0,5 dl finhackad rotselleri
- 1,5 dl morot
- 1 msk rapsolja
- 2,5 dl krossade tomater
- 100 g nötfärs
- 1 tsk oregano
- 1,5 dl pasta (t ex pastastjärnor)
- 1,5 msk vetemjöl
- 2 dl mjölk
- 25 g mild riven ost
Samtliga ingredienser avser ekologiska råvaror.
Så här gör du:
- Skölj rotselleri och din skalade morot och skär dem i bitar. Lägg dem i en gryta. Tillsätt krossade tomater, oregano och nötfärsen. Låt det puttra.
- Mixa köttfärsen lätt till önskad konsistens.
- Under tiden har du kokat pastan tills den nästan är klar. Om du väljer en annan pasta än pastastjärnor ska du klippa eller mixa pastan till en bra storlek.
- Rör ned mjölet i mjölken och häll ned i köttfärsen. Låt det koka upp under omrörning. Tillsätt till sist osten.
- Sedan blandar du ned pastan i köttfärssåsen. Servera vid en lagom temperatur för små munnar.
Ekologisk Ris med kyckling och grönsaker
Ingredienser (4-5 port):
- 1,5 dl krossade tomater
- 70 g kyckling (färs eller hackat)
- 0,75 dl palsternacka
- 0,5 dl långkornigt parboiled ris
- 1 dl gul lök
- 0,75 dl morot
- 1 msk rapsolja
- 1 tsk maizena/vetemjöl
- 1 tsk basilika
- en nypa vitpeppar
- en halv nypa rosmarin
- vatten
Samtliga ingredienser avser ekologiska råvaror.
Så här gör du:
- Skala och finhacka moroten, gullöken och palsternackan och koka i fem minuter i så lite vatten att det precis täcker rotfrukterna.
- Under tiden kokar du riset i en separat kastrull enligt anvisningar på förpackningen.
- Rör ner kycklingen och krossade tomater. krydda med basilika, rosmarin och vitpeppar och låt puttra i cirka 15 minuter.
- Rör ner maizena/vetemjölet i ¼ dl vatten och tillsätt i kycklinggrytan under omrörning och låt koka upp igen. Tillsätt sedan rapsoljan.
- Mixa i matberedare för att få en bra konsistens.
- Servera ris och gryta tillsammans. Tänk på att servera vid en lagom temperatur för små munnar.
Tips! Tänk på att du kan frysa in överbliven barnmat i brickan för iskuber. Tina sedan med några sekunder i mikrovågsugnen. Se till att brickan är gjord i giftfri plast.
Ekologisk pasta med ostsås och broccoli
Ingredienser 4-5 portioner:
- 140 g broccoli
- 60 g hårdost
- 1 liten gul lök
- 1 dl pastastjärnor
- 0,5 dl palsternacka
- 0,5 dl mjölk
- 1 tsk maizena/vetemjöl
- 1 msk rapsolja
- 1 nypa gräslök
- en halv klyfta pressad vitlök
- citron, 4-5 droppar
- en nypa svartpeppar
- Valfritt tillbehör: lax
Samtliga ingredienser avser ekologiska råvaror.
Så här gör du:
- Skala palsternackan och hacka i små bitar.
- Hacka gullöken i små bitar och koka tillsammans med palsternacka, hackad broccoli och vitlöken. Ha bara i så pass mycket vatten att det täcker grönsakerna.
- Under tiden kokar du pastan enligt anvisningar på förpackningen. Om du inte har pastastjärnor går det självklart bra med vilken pasta som helst, bara den är i tillräckligt små bitar när den serveras.
- När bitarna har blivit mjuka tillsätter du gräslöken och mixar ingredienserna till en slät sås och tillsätter svartpeppar och rapsolja.
- Rör ut maizenan/vetemjölet i mjölken och tillsätt sedan till såsen som nu får koka upp en gång till. Smaka av med några citrondroppar.
- Rör ner pastan i såsen, riv och tillsätt osten. Låt svalna och servera vid lagom temperatur för små munnar.
Tips! Tänk på att du kan frysa in överbliven barnmat i brickan för iskuber. Tina sedan med några sekunder i mikrovågsugnen. Se till att brickan är gjord i giftfri plast.
Ekologisk potatis med köttgryta
Ingredienser (4-5 port):
- 4 st (300 g) potatis
- 100 g nötfärs
- 0,5 dl burkmajs
- 0,75 dl morot
- 1 msk rapsolja
- Maizena
- en nypa vitpeppar
- en halv nypa lagerblad
- en halv nypa timjan
- Vatten
Samtliga ingredienser avser ekologiska råvaror.
Så här gör du:
- Skala och hacka moroten och potatis. Koka med nötfärsen och kryddorna i så pass lite vatten att det precis täcker bitarna. Koka tills rotfrukterna är mjuka.
- Blanda ner 1 tsk maizena i ¼ dl vatten och rör ner redningen i grytan som får koka upp en gång till.
- Ta upp lagerbladet och häll ner majskornen.
- Kör sedan ingredienserna tillsammans med kokvattnet och oljan i mixern eller matberedaren till en önskvärd konsistens.
- Servera i en lagom svalnad temperatur för små munnar.
Tips! Tänk på att du kan frysa in överbliven barnmat i brickan för iskuber. Tina sedan med några sekunder i mikrovågsugnen. Se till att brickan är gjord i giftfri plast.
Ekologisk potatis med torsk och morot
Ingredienser (4-5 port):
- Potatis 4 st (300 g)
- KRAV-märkt Torsk 100 g
- 1 liten gul lök
- 0,75 dl palsternacka
- 0,75 dl morot
- 2 msk rapsolja
- 0,5 dl grädde
- Två nypor dill
- Citron, några droppar
- En nypa vitpeppar
- 1 dl vatten
Samtliga ingredienser avser ekologiska råvaror.
Så här gör du:
- Tärna potatisen i mindre bitar och koka den under lock i 1 dl vatten, tills de är mjuka. Spara vattnet om det finns något kvar.
- Skala och skär palsternackan, moroten och gullöken i tärningar om cirka ½ cm. Lägg dem tillsammans i en gryta med 0,5 dl grädde och tillräckligt mycket vatten för att vätskan precis ska täcka rotfrukterna. Krydda med vitpeppar. Vrid ner värmen när det börjar koka och låt puttra under lock tills bitarna är mjuka.
- Tärna torsken och låt den sjuda i cirka 1 minut med rotfrukterna och ca ½ tsk citronjuice.
- Tillsätt sedan dillen och kör sås och fisk och potatis i matberedare i några sekunder.
- Servera fiskgrytan tillsammans med potatisen i en lagom temperatur för små munnar.
Tips! Tänk på att du kan frysa in överbliven barnmat i brickan för iskuber. Tina sedan med några sekunder i mikrovågsugnen. Se till att brickan är gjord i giftfri plast.
Vegetarisk Lasagne 6 mån
Ingredienser:
- 2 dl pasta
- ½ dl champinjoner
- ½ dl grädde
- ½ dl morot
- 20 g mild ost
- 1 tsk rapsolja
- ½ dl rotselleri
- 1 nypa basilika, torr
- 1 nypa timjan, torr
- 1 nypa oregano, torr
- ½ dl purjolök
- 2,5 dl ekologiska krossade tomater
Samtliga ingredienser avser ekologiska råvaror.
Så här gör du:
- Skala och hacka morot, purjolök, rotselleri i bitar. Häll i de krossade tomaterna samt tillsätt vatten så att rotfrukterna täcks och koka tills bitarna är mjuka. Tillsätt finhackade champinjoner.
- Tillsätt kryddorna och rör ner grädden. Koka upp under omrörning igen.
- Under tiden kokar du pastan i en separat kastrull enligt anvisningar. Rör ihop den med rotfruktssåsen.
- Riv osten ner i maten och tillsätt rapsoljan. Kör hela maträtten i en matberedare eller mixer till en lagom konsistens. Låt svalna och servera vid en bra temperatur.
Pasta med lax
Ingredienser för 4 – 5 personer:
- 100 g lax
- 1 ½ dl pasta
- 2 st medelstora potatisar
- ¾ dl rotselleri
- ¾ dl morot
- 1 dl grädde
- 1 tsk vetemjöl
- 1 msk rapsolja
- 1 tsk färskpressad citron
- 1 nypa dill
- 1 nypa vitpeppar
- vatten
Samtliga ingredienser avser ekologiska råvaror.
Så här gör du:
- Skala och hacka potatis, rotselleri och morot. Koka i precis så lite vatten att det täcker rotfrukterna. Koka tills rotfrukterna är mjuka. Tillsätt grädden.
- Under tiden kokar du pastan i en separat kastrull enligt anvisningarna på förpackningen. Se till att klippa eller dela till lagom små bitar pasta efter kokningen.
- Skär laxen i bitar och lägg ner med rotfrukterna. Låt koka under omrörning i ett par minuter.
- Blanda mjölet i ¼ dl vatten och häll sedan ner i lax- och rotfruktsgrytan. Låt allt koka upp en gång till.
- Krydda med dill, vitpeppar och tillsätt till sist olja och citron. Kör grytan i en mixer eller matberedare för lagom konsistens.
- Servera grytan tillsammans med pastan i en lagom temperatur för små munnar. Smaklig måltid!
Läs mer om Cookies
Stäng