Spädbarn tittar in i kameran

Tillskottsnäring

WHO rekommenderar helamning upp till minst 6 månader och Semper stödjer dessa rekommendationer. Amning har flera fördelar. Som ett alternativ, om amningen inte räcker till, inte fungerar eller om man väljer att inte amma, så finns modersmjölksersättning. Vid 6 månaders ålder rekommenderas barnet börja vänja sig att äta vanlig mat och då används tillskottsnäring som komplement till barnets övriga mat. Tillskottsnäring ska inte användas som ersättning för bröstmjölk under barnets första 6 månader, utan kan ges när barnet blivit 6 månader.

Vi följer en etisk kod som är upprättad av WHO (Världshälsoorganisationen). Den innebär att Semper inte får marknadsföra modersmjölksersättning och övrig barnmat som är riktade till barn under 6 månader. Reglerna är mycket strikta. Därför har vi väldigt lite information kring modersmjölksersättning på vår hemsida. Råd kring både modersmjölksersättning och amning får du därför bäst av BVC. Produktinformation hittar du under respektive produkt. 

Har du frågor kring våra produkter kan du kontakta Konsumentkontakt, 020-62 20 00 vardagar mellan kl. 09.00-12.00 eller via vårt kontaktformulär


Vad är tillskottsnäring?

Vid cirka 6 månader är det dags att successivt börja vänja barnet att äta vanlig mat, och då kan tillskottsnäring användas som komplement innan barnet äter fulla portioner. Ger man modersmjölksersättning kan man vid 6 månader gå över till tillskottsnäring istället. BabySemp 2 är anpassad för ett lite äldre barn (från 6 månader) och innehåller bl.a. lite mer energi och lite mer protein, men framförallt mer järn jämfört med modersmjölksersättning. 

Hur blandar jag tillskottsnäring?

Här kan du läsa hur du tillagar BabySemp, anvisningarna finns även på förpackningen.

Preparations in other languages.

Kan jag använda en annan skopa än den som ligger i förpackningen?

Nej, du ska använda skopan som ligger i förpackningen. Använd alltid måttet i förpackningen så kan du vara säker på att det blir rätt dosering till barnet.

  • Till BabySemp 1 - även SensiSoft Lemolac & SensiPro+ medföljer en röd skopa - 4,3 g = 8 ml
  • Till BabySemp 2 - även SensiSoft Lemolac & Sensipro+ en ljusblå skopa . 4,7 g = 8,6 ml 
  • Till Mjölkdryck BabySemp 3 och 4 medföljer ingen skopa i förpackningen utan du använder ett vanligt matskedsmått på 15 ml.


Vattenkvaliteten är ju viktigt – bör man alltid koka vattnet?

Följ alltid anvisningen på förpackningarna. När du tillagar BabySemp 1 ska vattnet kokas innan tillredning. Spädbarn är extra känsliga för olika ämnen som kan finnas i vatten, vilket gör det särskilt viktigt att vattnet som ges till dem håller hög kvalitet. Blanda inte till barnets mat med vatten från varmvattenkranen, eftersom det bland annat kan innehålla koppar från ledningarna. Använd istället alltid kallvattnet och spola tills vattnet är riktigt kallt. Vid tillagning av BabySemp 2 behöver vattnet inte kokas, men rekommendationen är att koka vattnet om du är osäker på vattenkvaliteten. Koka eller värm sedan vattnet och blanda enligt instruktionen på förpackningen. Känn efter maten inte är för varm innan du ger ditt barn genom att droppa på insidan av handleden. Smaka själv innan du ger ditt barn.

Kan tillskottsnäring sparas efter att den har blandats?

Efter det att barnet har ätit ska överbliven mat slängas. För bästa kvalitet bör maten alltid serveras så nylagad som möjligt. Du kan dock förbereda flera flaskor samtidigt. Använd då kokt kylskåpskallt vatten, blanda med pulver i väl rengjorda/kokade flaskor och förvara med lock i kylskåp max 6-8 timmar. Värm till ättemperatur vid matning. Pulver som blandats med kokt kallt vatten som aldrig har värmts kan förvaras i max 6-8 timmar i kylskåp. Pulver som har blandats och som värmts bör förbrukas inom en 1 timme.

Vad skiljer BabySemp 2 och BabySemp 2 SensiSoft Lemolac?

BabySemp 2 är vår vanliga tillskottsnäring. Den finns både i pulverform och som drickfärdig på tetra. SensiSoft Lemolac innehåller samma fina ingredienser som vanliga BabySemp, men SensiSoft Lemolac är surgjord och har ett lägre pH. Det låga pH gör att proteinet denatureras (mjukas upp) och ersättningen blir mer lättsmält. Det ser ut som att tillagad BabySemp 2 SensiSoft Lemolac har skurit sig men det är så den ska se ut och det beror på det låga pH. 

Vad är skillnaden mellan BabySemp 2 (tillskottsnäring) och välling?

Vid ca 6 månader är det dags att börja vänja barnet att äta vanlig mat och då kan tillskottsnäring användas som komplement till barnets övriga mat, så att måltiderna blir fullvärdiga och barnet blir mätt. Välling fungerar som en måltid och kan serveras som en frukostmåltid, mellanmål eller kvällsmål. 

Näringsmässigt är BabySemp 2 och välling likvärdiga, men vällingen innehåller spannmål och kan jämföras med en grötmåltid. Spannmål i vällingen kan också bidra till att en del upplever lite mer mättnad efter intag av välling jämfört med tillskottsnäring. 2-3 välling- och grötmåltider rekommenderas de små barnen då de är järnberikade. 2–3 portioner barngröt (pulver) och/eller välling täcker nästan 100 % av järnbehovet. Eftersom barn även behöver vänja sig vid annan mat, och träna på att tugga mat med grövre konsistens, så bör inte gröt- och/eller vällingmåltiderna bli fler än 3 per dag. Välling från Semper, för de minsta barnen (6 och 8 månader) är baserade på havre och kan därför inte användas för glutenintroduktion. Vid glutenintroduktion är Sempers grötar lämpliga då de innehåller en liten mängd vetemjöl.
 

Vad är skillnaden mellan BabySemp 2 SensiSoft Lemolac och BabySemp 2 SensiPro+?

Både BabySemp 2 SensiSoft Lemolac och BabySemp 2 SensiPro+ innehåller samma fina ingredienser som vanlig BabySemp, men BabySemp 2 SensiSoft Lemolac och BabySemp 2 SensiPro+ har båda lägre pH (innehåller citronsyra). Det låga pH-värdet gör att proteinet denatureras (mjukas upp) och blir mer lättsmält. Det ser man genom att tillagad BabySemp 2 SensiSoft Lemolac och BabySemp 2 SensiPro+ är lite flockig. BabySemp 2 SensiPro+ innehåller dessutom bakteriekulturen L. Reuteri Protectis, vilket är samma laktobaciller som i Sempers Magdroppar. BabySemp 2 SensiPro+ ska inte blandas med vatten med högre temperatur än 40 grader för då avtar effekten av bakteriekulturen. 

Hur gör jag för att blanda BabySemp 2 SensiSoft Lemolac och BabySemp 2 SensiPro+? Det ser ut som att den skär sig?

SensiSoft Lemolac och SensiPro+ flockar sig - det ser ut som att tillskottsnäringen har skurit sig men det är helt normalt. Gör så här för att tillreda tillskottsnäringen SensiSoft Lemolac /SensiPro+:

  • Mät upp kallt vatten i nappflaskan och tillsätt rätt antal strukna mått pulver.
  • Tillslut flaskan och skaka tills pulvret löst sig.
  • Värm utan lock och napp på full effekt i max 40 sekunder, ej varmare än ättemperatur
  • Känn efter att tillskottsnäringen inte är för varm genom att droppa lite på insidan av handleden.

Alternativ tillagning i kastrull:

  • Vispa ihop rätt mängd pulver och kallt vatten i en kastrull och värm till ättemperatur, inte över 40 grader.
  • Skaka flaskan ytterligare före servering och om barnet äter långsamt så kan flaskan behöva skakas igen. För varje gång flaskan har skakats tar det längre och längre tid innan tillskottsnäringen flockar sig igen.
     

Jag tycker att BabySemp 2 SensiSoft Lemolac och BabySemp 2 SensiPro+ skummar mycket – kan man göra något åt det?

Det stämmer att både SensiSoft Lemolac och SensiPro+ skummar något mer än vanliga BabySemp 2 men pröva med att inte skaka flaskan för hårt – det räcker i regel med att vicka på den eller skaka lätt.

Om barnet inte börjat med smakportioner vid 6 månader, hur mycket BabySemp 2 ska man ge barnet då? Kan man endast ge barnet BabySemp 2?

Alla barn är olika och kommer i gång med vanlig mat olika fort. Barnet kan äta BabySemp 2 som huvudnäring under tiden man kommer igång med smakportioner av gröt/välling/barnmat och vanlig mat. Barnet kanske äter 4-5 måltider per dag och en portion kan variera. Redan väldigt små barn är mycket bra på att själva reglera sitt intag efter behov. 

Varför kan man inte börja med Baby Semp 2 före 6 månaders ålder?

BabySemp 2 som är en tillskottsnäring rekommenderas från 6 månader och är tänkt att komplettera den vanliga maten. När barnet blir större så ökar också energibehovet vilket gör att tillskottsnäringen, BabySemp 2, har ett något högre energivärde, men innehåller även mer järn, än BabySemp 1 för att möta barnets ökade järnbehov. 

Hur länge (till vilken ålder) kan man fortsätta med BabySemp 2?

Det går bra att använda BabySemp 2 så länge det finns behov av att komplettera barnets kost med en tillskottsnäring.

Var tillverkas BabySemp?

Samtliga BabySemp i pulverform tillverkas i Götene, Sverige och de drickfärdiga i Danmark.