Komjölksproteinallergi, intolerans och barn med särskild risk
Det är ganska vanligt att barn drabbas av oväntade reaktioner på födoämnen under det första levnadsåret. Komjölksproteinallergi förekommer hos ca 2-3% av alla spädbarn och debuterar från 2 månaders ålder.
Komjölksproteinallergi innebär att barnet inte tål de proteiner som finns i mjölk. Reaktionerna kan vara snabba med symtom från mag-tarmkanalen (diarré, kräkning, kolik), hud (nässelutslag, eksem) eller andningsorgan. Andra barn har en fördröjd reaktion med tilltagande symtom under loppet av dagar och veckor. Hos de allra flesta växer allergin bort före tre års ålder.
Om man reagerar på mjölksockret, laktosen, är man inte allergisk, utan överkänslig. Laktosintolerans är dock mycket ovanligt bland småbarn.
Spädbarn vars båda föräldrar har en omfattande och behandlingskrävande allergisk sjukdom löper ofta särskild risk att utveckla allergi. Om ett sådant barn behöver modersmjölksersättning under de första fyra månaderna, kan risken för eksem och komjölksproteinallergi förebyggas genom att barnet, istället får en komjölksproteinfri modersmjölksersättning.
Behandling av komjölksproteinallergi
För att barnet ska få rätt behandling och en normal tillväxt och utveckling, är det viktigt att få en korrekt diagnos av en läkare. Komjölksproteinallergi behandlas genom att barnet får en kost fri från komjölksprotein. Kliniska studier har visat att komjölksproteinfria ersättningar gör barnen symtomfria, samt att de växer och utvecklas som de ska. Hur länge och hur mycket ersättning som behövs bör alltid bedömas av en legitimerad dietist.
Barn som enbart ammas kan med fördel fortsätta med det under förutsättning att mamman äter en strikt komjölksproteinfri kost.
I vårt sortiment hittar du Sempers mjölkfria gröt och välling, samt ätklara grötar från 6 månader. Läs mer om våra produkter här -->
Mjölkproteinfri kost
Det är viktigt att läsa ingrediensförteckningen noggrant. Använd inte produkter som innehåller följande livsmedel eller beteckningar i ingrediensförteckningen:
- Mjölk, fil, yoghurt, grädde, glass
- Gräddfil, crème fraiche
- Ost, keso, kvarg
- Messmör, mesost
- Smör, margarin*
- Skummjölkspulver, gräddpulver, torrmjölk
- Vällingpulver, grötpulver
- Vassle/vasslepulver
- Kasein/kaseinat
- Laktos
- Låglaktosprodukter, laktosfria produkter
*undantag margarin som är deklarerat mjölkfritt
Läs mer om cookies
Stäng