Tillverkningsgång för modersmjölksersättning (Se fig. 1)
Mjölk- och fettråvarorna blandas, värms och leds sedan genom en homogenisator. Här finfördelas bl a fettpartiklarna i vattenfasen och en homogen blandning erhålls som leds till spraytornet. Från spraytornet kommer ett torrt, något varmt pulver som kyls i en kylbädd. Detta halvfabrikat lagras i slutna metallbehållare under kvävgas, kontrolleras och blandas sedan med vitaminer och mineraler till färdig produkt. Denna kontrolleras och packas sedan under kvävgas.
Spraytorkning (Se fig. 2)
Vätskan finfördelas i spraytornet till ytterst små droppar. Det gör att vätskans yta ökar mycket kraftigt. Denna finfördelade vätska möter i tornet stora mängder varm luft, vilket gör att den allra största delen av vattnet i mjölkdroppen snabbt avdunstar. Under några få sekunder under torkningen uppgår pulvrets temperatur till 50–75 °C. Det torra pulvret tas ut i botten på tornet. Därefter kyls pulvret ned till rumstemperatur.
Samtliga modersmjölksersttningar, utom drickfärdiga modersmjölksersättningar, tillverkas enligt samma princip.
Tillverkningsgång för drickfärdig modersmjölksersättning (se fig. 3)
Samtliga ingredienser blandas, förvärmebehandlas och homogeniseras, för att sedan steriliseras genom en mycket snabb upphettning till ca 140 °C i 4–5 sekunder. Därefter kyls produkten till 20 °C och packas aseptiskt i Tetra Brik-förpackningar. Tillverkningsprocessen kallas UHT-sterilisering. (UHT = Ultra High Temperature). UHT är en skonsam steriliseringsmetod som ger produkten lång hållbarhet med bibehållna näringsvärden.
Råvaru-, tillverknings- och produktkontroll
Protein-, fett-, vatten- och askhalt
Dessa analyser genomförs på råvaror för att få information om råvarans kvalitet. Analyser genomförs även på halvfabrikat och färdiga produkter.
Mineralanalyser
Mineralanalyser genomförs på alla produkter. Primärt är det Na, K, Ca, P, Fe, Zn, som analyseras. Spårelement-analyser (t.ex. Cu, Mn etc.) utförs men ej som rutinkontroll.
Vitaminanalyser
C-vitaminanalyser genomförs på alla produkter. Övriga vitaminer analyseras enligt ett kontrollprogram.
Bakteriologisk kontroll
Den omfattar bestämning av bl.a. totalantal bakterier, koliforma bakterier, Bacillus cereus, Stafylococcus aureus och salmonellabakterier. Kontrollen omfattar råvaror, halvfabrikat och färdiga produkter. En löpande bakteriologisk kontroll genomförs i tillverkningslokaler.
Nitrat – Nitrit
Analyser genomförs för alla produkter.
Fysikaliska underskningar
Rutinmässigt genomförs fysikaliska undersökningar under tillverkningen, t.ex. vattenhaltsbestämningar, volymviktsbestämningar på pulver etc.
Främmande ämnen
Vad beträffar bekämpningsmedelsrester, tungmetaller och mykotoxiner säkerställer vi genom certifikat från leverantörer och egna analyser att kraven uppfylls på råvaror och färdiga produkter.
Sensorisk bedömning
Smak, konsistens, lukt och utseende på råvaror, halvfabrikat och färdiga produkter bedöms.
Ingrediensbeskrivning
Vassle erhålls vid ystning när ostmassan koagulerat. Halten torrsubstans i vasslen är ca 6,3%. Av denna är ca 13% högvärdigt protein, 76% laktos och 11% mineralsalter.
Avsaltad vassle erhålls när mineralsalterna delvis avskiljts från vasslen med hjälp av elektrodialys, jonbytare eller genom ultrafiltrering.
Citronsyra är en organisk syra som förekommer i vissa frukter. Citronsyra används för pH-justering (surgörning) i t.ex. Lemolac.
Emulgeringsmedel (veg. mono- och diglycerider) är en del av en fettmolekyl och är ett naturligt mellanstadium vid nedbrytning av fett i kroppen. Mono- och diglycerider liksom lecitin är emulgatorer som förekommer naturligt i livsmedel och vars mest påtagliga effekter är att förhindra gräddsättning i produkten och underlätta fettabsorptionen i kroppen.
Galaktos är en monosackarid som utvinns från t.ex. mjölksocker.
Hydrolyserad majsstärkelse/maltodextrin framställs genom delvis nedbrytning av stärkelse, vanligen majs- eller potatisstärkelse. Därvid erhålls en blandning av glukos (druvsocker), maltos (maltsocker) och dextrin (tre eller flera glukosenheter). Laktos (mjölksocker) utvinns ur vassle. Det är en disackarid och består av en galaktos- och en glukosmolekyl.
Laktulos är en disackarid som består av en galaktos- och en fruktosmolekyl. Lecitin är ett samlingsnamn för ett antal fosforhaltiga fettliknande ämnen s.k. fosfolipider. De förekommer allmänt i växter och djur.
Lecitin fungerar som emulgator, d.v.s. gör det möjligt att blanda fett och vatten utan gräddsättning.
Stärkelse utvinns från t.ex. ris genom lakning och torkning. Det är en polysackarid som består av långa kedjor av monosackarider.
Tillredning se respektive produkt.
OBS! Överdosera ej pulvret vid tillredning. Överdosering av pulvret kan orsaka barnet onödig viktökning, ge för lite vätska och trög mage. Ett struket mått är ett mått som inte är skakat eller sammanpackat och där överflödet (rågen) strukits av med t.ex. en bordskniv.
Förvaring och hållbarhet
Förvaras torrt, mörkt och ej över normal rumstemperatur. Den täta förpackningen med skyddande atmosfär garanterar hållbarheten på produkten. Bäst före: Se paketets ovansida. Öppnad påse bör förbrukas inom 1 månad.
Drickfärdig modersmjölksersättning
Oöppnad förpackning förvaras i rumstemperatur.
Bäst före: Se förpackningens ovansida.
Öppnad förpackning förvaras i kyla och ej längre än 2 dygn.
Läs mer om cookies
Stäng