barn ligger på mage i säng

Barn och immunförsvar

Visste du att bebisar redan har ett immunförsvar när de föds? Men för att stärka immunförsvaret så att det ska fungera fullt ut – så behöver ni träna upp det. I den här artikeln tänkte vi berätta hur barns immunförsvar fungerar och hur ni kan stärka det.

Vårt immunförsvar är livsviktigt för oss och så klart även för det lilla spädbarnet. Ett väl fungerande immunförsvar skyddar vår kropp mot att angripas av bakterier, virus och andra främmande organismer.

I livmodern har barnet levt skyddat. Men i samma ögonblick som det nyfödda livet föds möter han eller hon de nya främmande bakterier som finns i vår omgivning. Som tur är så har den lilla bebisen redan ett immunförsvar. När barnet kommer i kontakt med dessa bakterier aktiveras immunförsvaret och det börjar bygga upp ett skydd mot dessa. Anpassningen av immunförsvaret sker framför allt i lungorna och tarmarna samt på huden och slemhinnorna - det vill säga kroppens kontaktytor mot omvärlden.

Ett barn med en handduk över huvudet.

Mammas bakterier skyddar mot infektioner

I vår tarm finns det naturliga bakterier och andra mikroorganismer som hjälper kroppen att fungera. Det kallas för tarmfloran. Forskning visar att utvecklingen av tarmfloran hos den nyfödda bebisen är särskilt viktig för utvecklingen av immunförsvaret. Visste du att vid en vaginal förlossning får bebisen sina första bakterier i tarmen genom kontakten med mammans underliv? Häftigt va!

Under den tidiga spädbarnstiden fungerar de här bakterierna som försvar mot sjukdomar och infektioner. De barn som föds med kejsarsnitt har istället mer av bakterier från mammans hud, som hjälper till att bygga upp detta skydd i början. Läs mer om immunförsvar och tarmflora här.

Amning stimulerar immunförsvaret

De flesta föräldrar känner till att amning stärker barnet immunförsvar Bröstmjölk innehåller nämligen ämnen som stärker immunförsvaret och minskar risken för infektioner som akut öroninflammation och allvarliga luftvägsinfektioner. Därför försöker vi härma bröstmjölken så mycket som möjligt vid utveckling av ersättningsprodukter. Svensk forskning visar att det även är möjligt att minska förekomsten av öroninflammationer för barn som inte ammas med hjälp av delar från så kallat mjölkfett, MGFM (Milk Fat Globule Membrane). Det är mjölkfettkulemembran från komjölk som tillsätts i modersmjölksersättning. Det innehåller ämnen som sannolikt är nödvändiga för att immunförsvaret ska utvecklas på bästa sätt. Den mjölkfettsberikade modersmjölksersättningen har i studier visat på minskade skillnader mellan barn som ammas och de som inte ammas. Läs mer om mjölkfett här.

Medfödda immunförsvaret - vår allra första försvarslinje

Snoriga barnpussar är en del av vardagen hos föräldrar med småbarn. Ibland känns det som att sjukdomarna avlöser varandra. Men varför blir barn egentligen så sjuka under sina första levnadsår? När bebisen utsätts för virus eller bakterier fungerar det medfödda immunförsvaret som kroppens första försvarslinje. Immunförsvaret reagerar snabbt och bekämpar en infektion genom exempelvis hög feber. Men det räcker inte som skydd. Den lilla kroppens immunförsvar behöver en massa träning. Då lär det sig att känna igen alla farliga inkräktare. Just den del av immunförsvaret som tränas upp kallas för det adaptiva immunförsvaret.

Vad är det adaptiva immunförsvaret?

Det adaptiva immunförsvaret (som även kallas specifikt immunförsvar) fungerar så smart att det skapar minnen av varje sjukdom. Man kan till och med säga att immunförsvaret tränas upp. Nästa gång barnet utsätts för ett virus minns kroppen förra gången. I vissa fall kan vi till och med bli immuna mot en sjukdom efter första gången. Ett vanligt exempel är vattkoppor, som vi bara kan få en gång i livet. Men precis som vid all annan träning så tar immunförsvarets ”träning” ganska lång tid. De första åren ska barnets kropp lära känna en mängd olika virus och lära sig att känna igen alla dessa. Därför är de flesta barn oftare sjuka de första åren. Så när det känns tungt - försök att se barnsjukdomar som positiv träning av ditt barns immunförsvar. Läs mer här.

Källor: Olin et al: Stereotypic immune system development in newborn children, Cell 2018; Bäckhed et al: Dynamics and Stabilization of the Human Gut Microbiome during the First Year of Life, Cell Host & Microbe 201; www.rikshandboken-bhv.se (Rikshandboken barnhälsovård)