Header Baby - baby sleeping

5 vanliga myter om barns immunförsvar

Ingen vill se sitt lilla barn vara krasslig eller må dåligt. Därför är det lätt att ta till alla möjliga knep för att hålla sig friska i familjen. Här listar vi några vanliga myter och missuppfattningar om sjukdomar och immunförsvaret. Barnläkaren Gudmund Stintzing hjälper oss reda ut vad som stämmer - och vad som inte stämmer.

Syskon i sängen - Semper Barnmat

MYT 1: Barn som är sjuka oftare har sämre immunförsvar

FALSKT. Alla barn föds med ett immunförsvar men det måste mogna och ”tränas” genom att det utsätts för olika virus och bakterier. Som småbarnsförälder kan det vara jobbigt att ens lilla barn är sjukt ofta. Men trösta dig med att det inte betyder att något är fel, ända upp till tolv infektioner per år när barnen har börjat förskolan är normalt. Vissa barn är helt enkelt sjuka oftare för att deras immunförsvar bekantar sig med nya bakterier och virus.

En mamma håller upp sitt barn i luften.

MYT 2: Det är onödigt att tvätta händerna eller använda handsprit, bakterierna dör ändå inte

FALSKT. Vinterkräksjukan smittar när du är i kontakt med sjuka personer eller om en smittad person hanterar din mat eller dryck. Därför är det enklaste sättet förbli frisk att undvika de som är sjuka samt att tvätta händerna noga med varmt vatten och tvål, här kan du läsa mer om god handhygien. – Visserligen är just vinterkräksjukan inte känslig för handsprit, så vid vinterkräksjuka minskar inte handsprit risken att smittas. Men många andra virus och bakterier är känsliga mot handsprit, exempelvis streptokocker. Då ger handtvätt i kombination med handsprit ett bra skydd. Studier visar också att om man sköter handhygienen så minskar infektionsrisken. Dessutom är det en trivselfråga - det skulle inte vara så trevligt om alla slutar att tvätta händerna!

Bebis tittar på sin mage

MYT 3: Om mitt barn sväljer några hela vitpepparkorn blir det inte smittat av magsjuka

FALSKT. Barn är extra utsatta för magsjuka eftersom deras immunförsvar ännu inte är lika utvecklat som de vuxnas. Det finns inga belägg eller forskningsresultat som stärker detta husmorsknep eller andra liknande som är till för att inte smittas av magsjuka. Här handlar det istället om att försöka minska smittspridning med god handhygien.

Barn äter barnmat från Semper vid matbordet

MYT 4: RS-virus är en allvarlig sjukdom som vi ska vara rädda för

FALSKT. RS-virus är en typ av förkylningsvirus som vi ser utbrott av varje vinter. Nästan 100 procent av alla från tre års ålder har utvecklat antikroppar mot RS-viruset. Så om vi drabbas av RS-viruset liknar det mest en vanlig förkylning med segt slem eller snor. Men det är inte ofarligt för späda och för tidigt födda barn. – Framför allt barn under 6 månaders ålder kan bli ganska sjuka och få allvarliga komplikationer. Det beror på att viruset kan gå ner i luftvägarna och svullnaden och det sega slemmet försvårar andningen. Om du tror att ditt barn har fått RS-virus kan du alltid kontakta 1177.

Bebis blå ögon - Semper Barnmat

MYT 5: Man blir frisk fortare med antibiotika

NJA. Vid en förkylning eller annan sjukdom som beror på ett virus fungerar inte antibiotika. Många infektioner kan också kroppen bekämpa själv, utan hjälp av antibiotika. Däremot är det rätt att ge antibiotika till exempel vid en tydlig halsfluss som beror på streptokocker. Då har man hög feber, är röd i halsen, har svullna körtlar och ett snabbtest eller en halsodling visar på streptokocker. Det är viktigt att inte ta antibiotika i onödan. På grund av överdriven användning av antibiotika har vissa bakterier blivit motståndskraftiga, det kallas för resistenta bakterier, och då biter inte antibiotika på dem. Då blir det svårare att behandla vissa infektioner. På senare år har det skrivits ut mindre antibiotika i Sverige men det är fortfarande viktigt att undvika antibiotikabehandling om det inte är nödvändigt.