Spädbarn tittar in i kameran

6 tips för en god maghälsa

Vad innebär egentligen en god maghälsa för ditt lilla barn och varför är det viktigt för immunförsvaret? Det förklarar dietisten Cecilia Hedström och kommer med tips på hur du kan hjälpa din bebis att få en positiv matupplevelse - och en god maghälsa.

Har ni precis börjat med smakportioner? Kanske är du orolig över vad ditt lilla barn egentligen får och inte får äta? Du är långt ifrån ensam! Det förklarar Cecilia Hedström, som är legitimerad dietist inom barnhälsovården. Hon träffar ofta både föräldrar och BVC-personal med samma frågeställning.

– Jag märker att många föräldrar är oroliga och det finns ju massor av information kring vilken kost barnen inte får ät av. Självklart ingår det i föräldraskapet att ha en förhöjd oro för att kunna skydda barnet mot faror, säger hon och tillägger:

– Men tyvärr är vi inom vården och myndigheter som förmedlar kostråd lite för bra på att förmedla vad som är farligt istället för att prata om vad som är bra. Det vill jag ändra på.

Cecilia vill därför prata om allt som barnet faktiskt får äta och till och med mår extra bra av att smaka på.

Grönsaker ger goda tarmbakterier och stärker immunförsvaret

Redan i livmodern får bebisen prova på olika smaker, för det som mamman äter går ut i fostervattnet och senare även i bröstmjölken. När det blir dags att börja äta smakprover har ditt barn chansen att lära sig ännu fler smaker. Men det är inte alla som är lika populära.

– Bröstmjölken är söt och det gillar alla bebisar. Men beska smaker, som det finns i exempelvis grönsaker, behöver de flesta träna på att äta. Endast omkring tio procent gillar beska smaker från början. I början handlar det för ditt lilla barn främst om att träna olika smaker, konsistenser och texturer. Där kan ni i familjen underlätta provsmakandet.

– Små barn vet ju inte att deras egen barnmat är mat. Däremot inser de att det ni andra i familjen äter ska stoppas i munnen. Barn lär sig genom att kopiera, de vill ofta äta det föräldrarna eller syskonen äter, säger Cecilia och fortsätter:

– Så om de får smaka lite av er mat kan underlätta processen för dem att lära sig äta. Det går oftast bra, det gör inte så mycket om det är lite socker eller salt i. Anpassa bara konsistensen till barnets ålder.

En varierad kost är bra för maghälsan

Små barn är oftast nyfikna och provar gärna det som ni andra i familjen äter. Forskning visar att det är bra att äta många olika saker, även som relativt liten. Både för en god maghälsa och för en bra hälsa överlag.

– Immunförsvar och tarm hör ihop. Det kommer mer och mer forskning som tyder på att tarmfloran har oerhört stort inflytande på människors hälsa. Idag forskas det mycket kring tarmbakterier och hur vi kan få bra bakterier i tarmen – till exempel probiotika och prebiotika. Det finns vissa studier som visar på positiva effekter av att tillföra en viss typ av ”goda” bakterier till tarmen, säger Cecilia och fortsätter:

– Prebiotika kallas ”maten” för de goda bakterierna i tarmen. Redan i bröstmjölken finns prebiotika-oligosackarider som också tillsätts i vissa modersmjölkersättningar, berättar Cecilia och förklarar att vi faktiskt matar tarmbakterierna med fullkorn, frukt och grönsaker.

Testa dig fram med fullkorn och fibrer

Cecilia tillägger att det är bra med viss försiktighet kring fullkorn i början eftersom tarmfloran inte är fullt utvecklad förrän i 3-årsåldern.

– De första fyra åren rekommenderar vi därför en viss försiktighet med fiber. En del magar reagerar starkare på fiber än andra. Det kan vi se, speciellt vid åtta månaders ålder när de flesta brukar gå över till fullkornsvälling och fullkornsgröt. Då får en del barn diarré, andra blir istället förstoppade.

Detta kan vara ett tecken på att backa lite på fiberintaget – men inte nödvändigtvis. Cecilia förklarar att om ditt barn är förstoppat kanske det istället behöver mer fibrer och råder dig att testa dig fram.

– Det vi vet är att i aprikos, päron och katrinplommon finns ämnen som hjälper tarmen att göra avföringen lösare.

Bebis tittar på sin mage

6 tips för en god maghälsa

Här delar Cecilia Hedström, legitimerad dietist inom barnhälsovården med sig av sina tips för en positiv matupplevelse och en god maghälsa hos små barn.

  1. Skapa en trygg matsituation för barnet.
    Ett sunt förhållningssätt runt måltiden ger oftast barn som är nyfikna på ny mat och som då kommer att kunna äta många olika saker, vilket är bra för maghälsan. Här kan du läsa mer om hur du skapar en positiv matstund (LÄNK till artikel 2.3)

  2. Låt barnet smaka på din mat.
    När barnet blir äldre kommer det att vilja äta det du äter. Det går oftast bra. Anpassa konsistens till barnets ålder men undvik allt för stark mat, honung, rödbetsjuice och gröna bladgrönsaker. Barn kan äta de flesta fisksorter, ett fåtal ska undvikas och vilka det är hittar du på här Livsmedelsverkets hemsida.

  3. Erbjud barnet att testa många olika smaker, texturer och konsistenser.
    Speciellt beska smaker, exempelvis grönsaker, behöver de flesta barn träna sig i att tycka om. Det är också viktigt att träna på att äta bitar och inte enbart mat i puréform.

  4. Tänk på att olika magar har olika behov.
    En del barn blir förstoppade när de börjar med gröt och välling med mer fiber medan andra barn får diarré. Aprikos, päron, katrinplommon innehåller ämnen som hjälper tarmen att göra avföringen lösare.

  5. Sluta jaga näringsämnen.
    Många föräldrar är oroliga för att deras barn inte får i sig alla näringsämnen vid varje måltid. Men det gör inte så mycket, barn (och vuxna) behöver inte få alla näringsämnen vid en måltid eller ens under en dag. Det är mer relevant att se vad man äter under en vecka.

  6. Träna på att se när ditt barn inte vill ha mer mat.
    Du som förälder har möjlighet att hjälpa ditt barn att utforska olika slags mat genom att erbjuda en bra måltidssituation. Du erbjuder mat i trygg miljö och barnet avgör hur mycket det vill äta. Då barnet blir äldre kommer det att våga äta många nya saker och också äta sådant som är bra för maghälsan.

Mer om probiotika och prebiotika kan du läsa här >>