Mamma matar bebis med flaska

En bra tarmflora ger friskare barn

Visste du att det finns massor av goda bakterier i tarmen? De kallas för tarmfloran och den är viktig för ditt lilla barns immunförsvar. Så här kan du hjälpa ditt barn till en rikare tarmflora och en god hälsa i livet.

Immunförsvaret hjälper kroppen att hålla sig frisk. Men trots att det låter som en ensam del av kroppen så fungerar immunförsvaret i samarbete med andra funktioner i kroppen. Så mycket som två tredjedelar av kroppens immunsystem finns i tarmen. Det är meningen att immunförsvaret i tarmen ska hjälpa till att bekämpa de ”onda ”bakterier och virus som kan leda till sjukdom.

Men immunförsvaret måste även lära sig att känna igen de vänliga bakterier som också finns i tarmen. De kallas för probiotika och är en del av kroppens immunförsvar. Den senaste forskningen visar att en tarmflora som är rik på goda tarmbakterier kan påverka immunförsvaret positivt, medan en dålig tarmflora påverkar negativt och gör att man lättare kan bli sjuk.

Bebis tittar på sin mage

Magdroppar rekommenderas vid antibiotikakur

Hur tarmfloran ser ut hos oss alla är individuellt. Det beror både bland annat på vår genetiska arv, vår ålder, den omgivande miljön, våra matvanor – och eventuellt medicinering. Om du till exempel behöver äta antibiotika kan detta störa tarmfloran, inte minst hos det lilla barnet eftersom tarmfloran är under utveckling. Det är därför läkare ibland rekommenderar att stötta tarmfloran med exempelvis Magdroppar, vid en antibiotikakur. Då får kroppen i sig extra probiotika, alltså de goda bakterierna.

Tarmfloran utvecklas under spädbarnstiden

Ditt lilla barns tarmflora utvecklas snabbt och hinner genomgå ett par olika faser redan under det första året. De första tarmbakterierna får barnen när de föds, nämligen från mammans underliv under den vaginala förlossningen. De barn som föds med kejsarsnitt får istället merparten av sina första tarmbakterier från mammans hud.

Efter de första fyra månaderna dominerar en typ av mjölksyrabakterier, så kallade bifidobakterier, som stimuleras av bröstmjölken. Förutom att bröstmjölken innehåller bakterier är den också rik på ett slags fibrer som utgör mat för tarmbakterierna.

Eftersom modersmjölkersättningen liknar bröstmjölkens sammansättning så mycket det går, så får även de barn som flaskmatas i sig dessa fibrer, som kallas prebiotika. I takt med att ditt barn börjar äta mat blir tarmfloran allt mer varierad och vid 2–3 års ålder liknar den tarmfloran hos en frisk vuxen.

Smakportioner – bra mat för tarmen

Maten är viktig för tarmflorans utveckling. Under det första halvåret finns all näring barnet och dess tarmflora behöver i bröstmjölken och modersmjölkersättningen. När barnet sedan börjar äta lagad mat får de goda bakterierna näring i form av kostfibrer i maten. Ungefär när ditt barn är mellan fyra och sex månader brukar det vara lagom att introducera de första smakportionerna vid sidan av amningen eller bröstmjölksersättningen. När ni har kommit igång med smakportioner är det bra att prova olika grönsaker, baljväxter, frukt och bär. Då får barnet bekanta sig med många nya smaker och lär sig att gilla dem.

Under just den här tiden har barnet lättare för att ta till sig nya smaker, även bittra och sura. Efter tolv månader brukar det bli knepigare att få barnet att börja tycka om sådant som är surt och bittert. Läs mer om kost, vitaminer och mineraler här.

6 tips för en god maghälsa för bebisen.

Källor: Bäckhed et al: Dynamics and Stabilization of the Human Gut Microbiome during the First Year of Life, Cell Host & Microbe, 2015; Pannaraj et al: Association Between Breast Milk Bacterial Communities and Establishment and Development of the Infant Gut Microbiome, Jama Pediatrics 2017; Egervärn et al: Interaktioner mellan maten och tarmfloran – en övergripande sammanställning av kunskapsläget, rapport från Livsmedelsverket 2018; https://nutritionsfakta.se/2017/10/29/nutrition-tarmens-mikrobiota-och-barnhalsa/; https://nutritionsfakta.se/2018/12/10/interaktioner-mellan-maten-och-tarmfloran/; Ulrica Johansson: Barnets första introduktion av smaker, Små & Stora nyheter 2017