Header Baby - baby getting food

En lugn och trygg matstund

Ditt lilla barns immunförsvar främjas av en god maghälsa. För att kunna hjälpa barnet att få en god maghälsa är det bra om du som förälder lära dig att förstå bebisens signaler. Ett annat tips är att skapa en trygg matsituation när det är dags att äta. Hur det går till berättar Cecilia Hedström, legitimerad dietist inom barnhälsovården.

Även om ditt lilla barn inte kan prata än så försöker han eller hon ändå förmedla sin vilja till dig. Är bebisen hungrig, trött eller behöver blöjan bytas?

– Som liten kommunicerar ju barnet med kroppsspråk och skrik. Men det är inte alltid lätt att veta vad ens bebis vill, vad skriket betyder just nu, säger Cecilia Hedström.

Cecilia är legitimerad dietist inom barnhälsovården och träffar både oroliga föräldrar och rutinerad barnhälsovårdspersonal i sitt arbete. Enligt Cecilia är det inte så konstigt att många nyblivna föräldrar är osäkra på vad sitt nyfödda barn vill.

– Idag har få förstagångsföräldrar tagit hand om en bebis innan de får sitt första barn. Förr i tiden såg det annorlunda ut. Då hade många fler en naturlig kontakt med småbarn under sin uppväxt, det var exempelvis vanligt att storasyskon fick ta hand om yngre småsyskon, säger hon och fortsätter:

– Så det är klart att det tar ett tag som nybliven förälder idag att lära sig vad bebisen vill. Du har ju tidigare inte tränat dig i att förstå hur ett litet barn kommunicerar.

Så visar barnet att det är hungrigt

Inom barnhälsovården är tipset att försöka se hur just ditt lilla barn förmedlar sina behov, alltså att lära dig dess signaler. På så sätt känner du igen när barnet signalerar att det är hungrigt.

– En god mathälsa börjar med att se när barnet vill äta och när det inte vill ha mer. Detta kallas för Responsive Feeding. Hur ser jag att barnet är hungrigt eller mätt? Titta på ditt barns signaler, säger Cecilia och förtydligar:

– Redan när barnet ammas eller får flaska signalerar det hunger eller mättnad. Ett mätt barn släpper bröstet eller flaskan och då behöver man vanligtvis inte truga. Tänk så här: du som förälder ansvarar för vilken mat barnet erbjuds och när det erbjuds, men barnet själv ansvarar för mängden mat.

Gör måltiden till en positiv upplevelse

Många föräldrar träffas idag utanför hemmet. Vi har våra sociala kontakter på öppen förskola, café eller i en föräldragrupp. Att umgås med andra är trevligt och viktigt. Det lilla barnet blir dock snabbare trött av många intryck jämfört med en vuxen.

– Försök att avläsa om barnet är trött eller hungrigt innan du ger mat, för att ge förutsättningar för en positiv matstund. Kanske är barnet just nu för trött för att äta och behöver sova en stund först?

Hon berättar att en viktig del i en positiv matstund är rutiner, som att ofta äta på samma plats och på samma sätt, eftersom det skapar en trygghet.

– Ett bra förhållningssätt kring måltiden ger oftast barn som är nyfikna på ny mat och som då kommer att kunna äta många olika saker. Då ”matas” barnets goda tarmbakterier med många olika typer av mat, något som verkligen är positivt för maghälsan och barnets hälsa.

Leende liten bebis - Semper Barnmat

Responsive Feeding: Så gör du i 5 enkla steg!

  • Lär känna barnets signaler och följ dem. Är barnet hungrigt, mätt eller trött?
  • Skapa trygghet genom att ofta äta på samma plats och på samma sätt varje måltid.
  • Undvik distraktioner, både för barnet och för dig.
  • Genom att vara positiv och stöttande när barnet äter förmedlar du bra signaler kring måltiden.
  • Truga inte på barnet mer mat när det visar att det är mätt.