Header Baby - newborn baby

Magproblem

En nyfödds magsäck är inte större än en stor vindruva men redan efter 4 veckor är den stor som en tomat. Tarmarna är inte heller fullt utvecklade vid födseln och det är helt normalt. Att bebisen får lite knorr och stök i magen i början är inte ovanligt. Tarmar måste vänja sig vid den första maten (bröstmjölk eller modersmjölksersättning) som passerar. När den lilla börjar smaka lite mer vanlig mat är det inte heller ovanligt att barnet blir lite förstoppat. Så de allra flesta magproblem som uppstår under spädbarnsåret är helt normala och utgör alltså en naturlig del av utvecklingen. Så hur vet du när din bebis har ont i magen?

Magproblem - bebis - Semper Barnmat

Tecken på magont

  • Bebisen spänner kroppen bakåt eller drar benen upp mot magen. Ibland blir också bebisen röd i ansiktet.
  • Bebisen har utspänd mage och pruttar mycket.
  • Bebisen gnäller, gnyr eller gråter mer än vanligt.

Gråt är inte alltid magknip

Gråt är ett vanligt tecken på att bebisen har ont i magen, men gråt kan betyda flera saker. Hur vet man om gråtandet beror på just magknip? Vanliga orsaker till gråt är:

  • Trötthet
  • Hunger
  • Blöt blöja
  • Att barnet blev rädd för något
  • Att barnet vill ha närhet

Om du testat allt ovan och barnet fortfarande inte slutat gråta så kan det vara just barnets lilla mage som spökar. Ett barn som har ont i magen brukar fortsätta att gråta även när föräldern provat allt. När en bebis gråter mycket är det viktigt att kontakta BVC eller ringa sjukvårdsupplysningen för att få råd och stöd.

Vilka problem kan bebisen få med magen?

Att bebisen får ont i magen kan alltså bero på många olika saker. Bebisar kan få ont i magen när deras tarmar inte är färdigutvecklade i början. Det kan också bero på att bebisen sväljer för mycket luft när den äter. I vissa fall kan det också vara en reaktion på mjölk eller att bebisen inte känner sig trygg. Här kan du läsa mer om olika saker som kan ställa till det i magen för den lilla bebisen.

Diarré
Löst, gult, hårt eller vattnigt bajs. Som småbarnsförälder kretsar mycket av livet kring just bajs. Ibland drabbas de små av diarré vilket kan bero på många olika saker.
Läs mer om diarré här

Förstoppning
Om barnet bajsar mindre än tre gånger i veckan, och bajset dessutom är hårt och trögt räknas det som förstoppning.
Läs mer om förstoppning här

Gaser
En vanlig anledning till gaser hos bebisar är att tarmen inte är helt mogen. Luft i magen kan också bero på att bebisen sväljer för mycket luft när den äter.
Läs mer om gaser här

Kolik
Att bebisen skall drabbas av kolik är tufft för både bebis och föräldrar, men hur vet man att det är just kolik? Om barnet är friskt, men ändå skriker flera timmar i sträck utan en uppenbar anledning så är sannolikheten stor att det är kolik.
Läs mer om kolik här

Kräkningar
Små bebisar har små magsäckar som självklart inte rymmer så mycket. Dessutom är magmunnen inte färdigutvecklad vid födseln, något som kan leda till småkräkningar.
Läs mer om kräkningar här

5 tips vid magont

Massage

Magmassage är värt att prova när spädbarn har ont i magen. Massagen hjälper gaser att hitta ut och bebisen kan få mindre ont i magen.

Rapa efter maten

Vissa barn mår bättre om de får rapa efter måltid. Det kan ta bort gas och spänningar i magen. Testa om det passar för er!

Pys!

Om bebisens mage är väldigt spänd så kan man prova pysventil som finns att köpa på apotek. Den gör att gaser lättare hittar ut och minskar därmed spänningen i den lilla magen. Tänk på att det är viktigt att barnet ska lära sig att prutta själv, så använda inte pysventilen alltför ofta.

Skapa lugn

Stök och stress runt omkring kan påverka bebisen som kanske reagerar med gråt. Testa därför att gå undan i en lugn miljö för att skapa ro åt er.

Pausa

Att ta hand om en ledsen bebis kan vara tufft. Våga be om hjälp och avlastning, även om det bara är en kortare stund. Hela familjen mår bättre om föräldrarna får en möjlighet att ta en paus emellanåt för att vila och samla kraft. Dessutom mår bebisen bra av att ha utvilade föräldrar.

Källor: 1177, http://www.rikshandboken-bhv.se

Probiotika - bakteriekultur

Visste du att en vuxen person har upp emot ett kilo bakterier i kroppen? Dessa bakterier gör enormt mycket nytta, de hjälper oss må bra och bygga upp ett balanserat immunförsvar. Det pågår mycket forskning kring tarmfloran som visar att våra bakterier betyder mer för vår hälsa än vad man tidigare har trott. Visste du till exempel att en tarmflora i obalans kan kopplas till alltifrån kolik och förstoppning till övervikt?

Hos små barn blir tarmfloran full utvecklad, och liknar en vuxens, först runt tre års ålder. Din bebis mage kan därför vara lite känslig och det är verkligen inte konstigt att magen krånglar då och då. Om bebisens tarmflora kommer i obalans, till exempel vid en penicillinkur, kan den lilla magen behöva extra omtanke och hjälp att återställa balansen. Probiotika är en sorts bakterier som har positiv inverkan på tarmen. Kolla gärna med BVC vilken probiotika du kan ge.

Så här säger forskningen om probiotika

Hur fungerar probiotika egentligen? Den som googlar probiotika kan hitta väldigt många olika svar på den frågan. Vi bad mikrobiologen Lotta Johansson på BioGaia svara på vanliga funderingar om probiotika.

Vad är skillnaden på probiotika och prebiotika?

Man kan säga att probiotika och prebiotika samarbetar för att skapa en balanserad tarmflora. Probiotika definieras av Världshälsoorganisationen (WHO) som levande mikroorganismer som, när de intas i tillräckliga mängder, ger positiva effekter på hälsan. Prebiotika är kort och gott mat för nyttiga bakterier. Prebiotika finns i mycket av den mat vi äter, till exempel lök, bananer och sparris. Vad vi äter spelar alltså stor roll för att de nyttiga bakterierna ska kunna göra nytta i vår kropp!

Fungerar probiotika verkligen?

Tyvärr går det inte att svara ja eller nej på den frågan. Det finns nämligen många olika slags bakteriestammar. Alla stammar har olika egenskaper och kan alltså ge olika effekt. Din bebis unika tarmflora påverkar också vilken nytta probiotikan kan göra. Det finns mycket mer forskning att göra, men vi vet att vissa bakteriestammar har positiva effekter på hälsan.

Det här känns som en djungel. Hur ska jag veta vilken probiotika som är rätt för mitt barn?

Det är fullt förståeligt att det känns krångligt. Ta gärna hjälp av BVC om du känner dig osäker.

Kan det vara farligt att ge mitt barn probiotika?

Prata alltid med din läkare eller BVC-sköterska innan du ger probiotika till din bebis. För de allra flesta barn är tillskott av probiotika helt säkert och det värsta som kan hända är att probiotikan inte ger någon effekt.

Källor: Livsmedelsverket, Semper, Lotta Johansson på BioGaia.