Header Baby - mother kissing baby

Gaser

Att få en ny familjemedlem är underbart, men det kan också vara en tid med oro och många frågor. Bebisens mage är ofta en källa till många av dessa funderingar. Och det är inte särskilt konstigt. Bebisars tarmar är inte helt färdigutvecklade i början, vilket kan göra att de får gaser, magont och rapar mycket. Det är väldigt vanligt att små barn har just bubbliga magar. Ofta är det inte farligt och går över av sig självt. Under tiden finns det mycket du kan göra för att lindra din bebis magbesvär.

Vanligt med gaser och ont i magen 

Som förälder är det så klart frustrerande att se sin lilla bebis ha ont i magen och man söker givetvis efter förklaringar. Magont kan bero på många saker.

Vad beror gaser och magont på?

En vanlig anledning är att tarmen inte är mogen och därför inte kan bryta ner maten ordentligt i början. Luft i magen kan bero på att bebisen sväljer för mycket luft i samband med att den äter eller ammas. Magont är även ett symptom på mjölkallergi, men då har din bebis ofta andra symptom också, exempelvis förstoppning eller eksem. Allergi mot mjölkprotein är dock ganska ovanligt och endast 2–3 procent drabbas. Länk till mjölkallergi).

Bebis blå ögon - Semper Barnmat

Hur vet man att bebisen har ont i magen?

Ibland har bebisar gaser i magen utan att besväras av det. Men hur vet man att bebisen har ont i magen då? Här är symptomen som är tecken på att din lilla har just magont.

  • Bebisen gråter
    Det är vanligt att spädbarn gråter, skriker, gnäller eller gnyr när de har ont i magen.
     
  • Bebisen ser ansträngd ut
    Du kan se att din bebis spänner kroppen som en båge bakåt i samband med magont. Den kan också dra upp de små benen mot magen och bli röd ansiktet.
     
  • Gasig mage
    Gaser bidrar till magont och om bebisens mage bullrar mycket eller känns spänd kan det behövas hjälp att släppa ut luft.
     
  • Kan vara kolik
    Skriker din lilla bebis i flera timmar i sträck och ofta på eftermiddagen eller kvällen? Då kan det vara kolik. Här kan du läsa mer om kolik och vad du kan göra för att hjälpa (Länk till kolik).

4 vanliga frågor om gaser och ont i magen

Som förälder har du säkert många frågor om din bebis gasiga mage. Semper bad barnläkaren Erica Bonns, på Martina barnsjukhus, reda ut några vanliga frågor om gaser och ont i magen.

1. Kan gasproblem bero på att barnet suger fel när det ammar?

Svar: Ja, många bebisar sväljer luft när de äter. Du kan hjälpa din bebis att få ut luften genom att se till att bebisen rapar efter maten. Om bebisen ändå får problem med bubblig mage och magont kan du vända dig till BVC för att få hjälp med amningstekniken.

2. Kan det hjälpa att trycka lätt på barnets mage?

Svar: Spädbarnsmassage är lugnande och kan hjälpa till att få ut luften ur bebisens mage. Massera din bebis i lugn och ro, om barnet precis ätit vänta 20 minuter innan du börjar massera. Testa gärna vattenhjulet, då du med varma och gärna inoljade händer stryker på bebisens mage och ner mot låret.

3. Kan det vara farligt att ha mycket gaser?

Svar: Det är oftast inte farligt med gaser. Men som förälder känner du ditt barn bäst och man ska alltid vara uppmärksam på om besvären kommer väldigt plötsligt och tillsammans med andra symptom, exempelvis kaskadkräkningar. Det kan vara ett tecken på att bebisen är sjuk och då ska du givetvis kontakta sjukvården.


4. Min bebis rapar mycket och har problem med att det bubblar i magen. Jag ammar - kan gaserna bero på något jag äter?

Semper svarar: En del upplever en förbättring hos bebisen om mamman drar ner på gasbildande livsmedel såsom lök, kål och baljväxter. Det finns ingen vetenskaplig evidens som styrker att det skulle vara så, men trots det kan vissa tycka att det blir en skillnad och andra inte. Det viktigaste är att mammor äter så varierat som möjligt för att orka och må bra, och inte plockar bort bra råvaror från maten i onödan.

En bebis ligger på mage

Knep mot gasig mage

Här är några knep som kan hjälpa mot gasig mage:

  • Hjälp bebisen att rapa
    Se till att ditt barn rapar efter varje måltid så minskar du risken för magont.
     
  • Låt ansiktet vila mot din skuldra
    Bästa sättet att få din lilla bebis att rapa är att hålla barnet med kroppen mot dig och låta ansiktet vila mot din skuldra. Klappa lite lätt på stjärten och få barnet att slappna av genom att smeka huvudet och ryggen.
     
  • Gör pauser i matningen
    Märker du att din lilla bebis suger intensivt och sväljer luft när den äter? Testa att ta pauser i matningen och försök få ditt barn att rapa. Det kan också hjälpa att ändra amningsställning och låta barnet ha en mer sittande ställning.
     
  • Rätt grepp
    Om du ammar; se till att ditt barn får bra grepp om bröstet, tillräckligt stort så att barnet inte sväljer luft. 
     
  • Rätt hål i nappen
    Du kan också testa en napp med mindre eller större hål för att hjälpa barnet hitta en bra rytm vid matningen utan att för mycket luft sväljs.
     
  • Lägg bebisen på magen
    Ibland kan småbarn ha svårt att rapa. Då kan det hjälpa att låta bebisen ligga ner på magen i ditt knä.
     
  • Prova magmassage
    Lugnande massage kan lindra en gasig mage eller andra magbesvär. Se tips på 1177 om hur du kan massera din bebis för att hjälpa den lilla magen.
     
  • Testa pysventil
    Om bebisens mage är väldigt uppblåst och spänd kan pysventil ibland fungera för att få ut luft. Det är en liten engångspip som du försiktigt för in i bebisens ändtarm. Pysventil går att köpa på apoteket.

Då ska du söka vård för gaser

Om din bebis har ont i magen men inga andra symptom behöver du oftast inte söka vård, utan besvären brukar gå över av sig självt. Men om din bebis skriker mycket, får mycket magont plötsligt, har besvär länge eller om besvären återkommer är det viktigt att utesluta att det inte är någon sjukdom. Kontakta då BVC eller sjukvårdsupplysningen för råd. Och om du är orolig över att bebisen skriker mycket och vill ha råd kring hur du ska hantera det ska du alltid vända dig till 1177 eller BVC.


Då ska du söka vård direkt

Kontakta genast en vårdcentral eller jouröppen mottagning om barnet har ett eller flera av följande besvär:

  • Barnet har ont i magen och samtidigt andra symtom (till exempel feber, svullnad i ljumsken, svart och löst bajs eller bajs som innehåller färskt blod)
  • Barnet har en tydligt svullen mage, och varken bajs eller gaser kommer ut.
  • Barnet är trött och medtaget av smärtorna.
  • Smärtan går inte över, blir kraftigare, är mycket intensiv, verkar flytta sig mot ena sidan eller kommer i tydliga intervaller.
  • Barnet verkar ha magont och det svider när barnet kissar.


Källor: 1177, Semper, Barnläkare Erica Bonns