Header Baby - mother carrying baby

Kräkningar

Som nybliven småbarnsförälder har du säkert lärt dig att alltid ha en tvättlapp eller liten handduk och extrakläder nära till hands. Det är nämligen väldigt vanligt att små bebisar kräks efter att de har ätit. 

Vanligt att små bebisar kräks

Många bebisar har dessa så kallade överskottskräkningar då och då. Som förälder kan man så klart bli orolig när barnet kräks stora mängder. Men denna typ av kräkningar är inte farliga och ditt barn besväras inte av dem. Så länge din lilla bebis verkar må bra och går upp i vikt som den ska är det inget att oroa sig över. Bebisar kan så klart också kräkas av andra anledningar, till exempel en magsjuka eller någon annan infektion. Om din bebis kräks i samband med feber och diarré kan det vara ett tecken på att bebisen är sjuk.


Varför kräks bebisar efter att de har ätit?

Överskottskräkningar kallas det när bebisar får i sig mer mat än de kan smälta och är den allra vanligaste sortens kräkningar bland småbarn. Ofta kan maten komma upp mitt i en rapning eller en hickning direkt efter att bebisen har ätit. Ibland kommer det mycket och ibland lite mindre.

Men vad beror detta på egentligen? Jo, hos små bebisar sluter inte magmunnen lika tätt mellan matstrupe och magsäck. Det gör också att maginnehåll och magsaft lättare kan komma upp i matstrupen. När barnet blir äldre brukar överskottskräkningar minska och ofta försvinner de helt före ett års ålder.

En bebis ligger på mage

Vad kan jag göra för att minska kräkningarna?

Överskottskräkningar är helt normalt och så länge din bebis växer och mår bra är det ingen fara. Men det finns några saker du kan testa för att minska kräkningarna om de upplevs som besvärliga:

  • Mata mindre och oftare.
  • Försök få bebisen att rapa några gånger under matningen.
  • Låt bebisen halvsitta under matningen.
  • Låt bebisen sitta kvar i ditt knä eller i barnstolen en stund efter måltiden.
  • Se till att barnet tar det lugnt efter måltiden.

Andra vanliga orsaker till att barnet kräks

Bebisar kan så klart också kräkas på grund av att de är sjuka eller överkänsliga mot en viss typ av mat. Här är andra anledningar till att småbarn kräks:

Magsjuka

Kräks bebisen plötsligt, i stora mängder och med större kraft? Då kan det handla om magsjuka, orsakad av virus eller bakterier. Då får din lilla bebis också ofta feber och diarré.

Infektioner

Småbarn kan kräkas av olika slags infektioner, till exempel förkylning eller luftvägsinfektioner. Då har din bebis förmodligen även hosta och feber.

Matallergi

Om din lilla bebis får kräkningar i samband med att den börjat äta bröstmjölksersättning kan det röra sig om matallergi (även kallat födoämnesallergi). Det vanligaste orsaken är då komjölksallergi (LÄNK). Däremot är detta en allergi som oftast försvinner med åldern.

Funktionell magsjukdom

Det är ganska ovanligt att barn under ett år får gastroesofageal refluxsjukdom, men det händer. Det innebär att bebisen får andra besvärande symptom av överskottskräkningar, exempelvis att bebisen gråter, är kinkig och inte vill äta. Om din bebis istället får kraftiga och kaskadliknande kräkningar kan det röra sig om pylorusstenos som är en förträngning i magens nedre magmun och gör att maten inte kan passera vidare till tarmen. Då brukar barnet vara trött och inte gå upp i vikt.

Vätskebrist

Små bebisar under ett år är extra känsliga för vätskebrist och uttorkning. Och de vanligaste orsakerna till just vätskebrist och uttorkning är att barn förlorar vätska i samband med kräkningar och/eller diarré. Vätskebrist uppstår när kroppen förlorar mer vätska än vad som tillförs. När det händer förlorar man vatten och salter som vi behöver för att må bra. Så om ditt barn är magsjuk, kräks mycket och har diarré är det viktigt att ge vätskeersättning. Se till att barnet får små mängder vätska ofta, t ex bröstmjölk, ersättning och vätskeersättning speciellt anpassad för små barn.

7 tecken på att ditt barn har vätskebrist

Misstänker du att ditt barn har vätskebrist eller är uttorkad? Det finns flera symptom att hålla utkik efter. Ju större vätskebrist barnet har ju tydligare blir symptomen.

  1. Barnet är trött och hängig.
  2. Läpparna och munnens slemhinna är torr.
  3. Du märker att bebisen är törstig. Men det kan också hända att barnet inte är törstig.
  4. Barnet kissar inte lika ofta som vanligt och färgen på kisset är mörkgult.
  5. Barnet ger inte samma kontakt som det brukar.
  6. Dålig aptit.
  7. Bebisen är väldigt gnällig och irriterad. Ibland kan barnet gråta utan att det kommer några tårar.

Visste du att det går att testa om barnet är uttorkat?

Vid kraftig uttorkning förlorar huden sin spänst. Testa att nypa tag i huden på barnets mage och dra den utåt från kroppen. Släpp sedan. Stannar huden kvar istället för att snabbt sjunka tillbaka är barnet uttorkat och behöver omgående vård.

Viktigt att ge vätskeersättning

Om ditt barn förlorar mycket vätska i samband med exempelvis kräkningar och/eller kräkningar är det bra att komma ihåg att det finns vätskeersättning. Vätskeersättning tas snabbt upp av kroppen och den hjälper till att återställa salt- och vätskebalansen när bebisen förlorat extra vätska. Det finns vätskeersättning från Semper som är speciellt anpassad för mindre barn.

Semper vätskeersättning med zink

Semper vätskeersättning med bakteriekultur