Header Baby - baby laying on back - fathers hands

Förstoppning

Som nybliven förälder är du inte ensam om att fundera över ditt barns bajs. Vilken färg och konsistens ska det ha? Hur ofta är normalt att bajsa? Det är bara några av de många tankar och frågor som kan snurra runt i huvudet när man har fått en ny liten medlem i familjen.

Hur vet jag att mitt barn har förstoppning?

Om din lilla bebis inte har bajsat på flera dagar är det lätt att bli orolig. Men faktum är att det sällan finns någon anledning att oroa sig. Vissa bebisar bajsar flera gånger om dagen och andra en gång i veckan. Och att både små och lite större barn blir förstoppade då och då är väldigt vanligt.

Men vad menas med förstoppning egentligen? Förstoppning är när barn bajsar mindre än tre gånger per vecka, och bajset dessutom är hårt och trögt. Du kan märka att barnet har ont, inte vill äta, kissar oftare och att magen blir spänd. Dessutom kan barnet få lite blod och slem i bajset. När man ser blod i sitt barns bajs är det så klart lätt att bli orolig, men det är oftast inte farligt.

Kom ihåg att det finns mycket hjälp att få och också många knep man kan testa själv. För barn som har börjat äta blir det bättre bara barnet får i sig extra vätska och fiberrik mat, men ibland kan det också behövas läkemedel som mjukar upp.

 

Maten som kan hjälpa mot förstoppning

Vad ska barn egentligen äta när de är förstoppade? Vi frågade dietisten Margaretha Rasmusson vilken mat som kan hjälpa när ditt barn har svårt att bajsa.

  • Testa med fruktpuré
    Om ditt barn är äldre än sex månader kan du ge lite fruktdryck eller fruktpuré, till exempel av päron, katrinplommon eller fikon.

  • Håll koll på mjölken
    Det är ovanligt med mjölkproteinallergi, men förstoppning kan vara ett tecken på att ditt barn är känslig mot komjölk. Här kan du läsa mer om mjölkproteinallergi.

  • Ge små portioner
    När barn börjar äta smakportioner kan de lätt bli förstoppade i början. Om det händer kan du testa att ge lite mindre portioner och sedan gradvis öka portionsstorlekarna.

  • Satsa på fiber
    Om ditt barn äter vanlig mat får du gärna ge fiberrik mat, exempelvis frukt, fullkorn och grönsaker och dra ner på mat med mycket vitt mjöl.

Läkarens råd till dig med ett förstoppat barn

Ofta går en förstoppning över av sig själv efter några dagar. Men ibland kan man behöva hjälpa till lite på vägen. Vi frågade barnläkaren Erica Bonns, på Martina barnsjukhus, om vad du kan göra när du har ett förstoppat barn:

  • Massera magen
    Det kan ibland hjälpa att massera den lilla bebismagen om du märker att ditt barn försöker bajsa utan att något händer. Klä först av barnet och ta av blöjan. Sedan kan det vara skönt för barnet att få ligga ner på något mjukt, men tänk på att ha ett skydd, till exempel en plastid frotté. Gnid sedan försiktigt bebisens mage medurs.
     
  • Smörj med salva
    Om din lilla bebis har ont på grund av sprickor i ändtarmsöppningen finns bedövande salva att smörja med. Fråga personalen på apotek om råd.
     
  • Testa läkemedel
    Om ni har testat att ändra vanor utan att förstoppningen går över kan det behövas läkemedel som gör bajset mjukare. Kolla med personalen på BVC ifall barnet har varit förstoppat länge.

Då ska du söka vård för förstoppning

Det är lätt att bli lite orolig om ens barn inte bajsar som det ska. Men förstoppning går ofta över av sig själv och är väldigt sällan farligt. Det händer dock att man kan behöva kontakta sjukvården. Du kan alltid ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning. Ta hjälp av en barnavårdscentral, barnläkarmottagning eller vårdcentral om barnet har ett eller flera av dessa symptom:

  • Barnet äter bara bröstmjölk och blir förstoppat.
  • Barnet har haft svårt att bajsa i över en vecka.
  • Barnet har återkommande problem med förstoppning.
  • Barnet har omväxlande förstoppning och diarré. • Barnet har svårt att bajsa och går inte upp i vikt.
  • Barnet är förstoppat och är samtidigt ledset med magont.
  • Bajset innehåller mycket blod.


Då ska du söka vård direkt

Sök vård på en vårdcentral, jouröppen mottagning eller akutmottagning om ditt barn har svårt att bajsa och samtidigt har ett eller flera av dessa symptom:

  • Barnet har väldigt ont i magen.
  • Barnet kallsvettas och har en utspänd mage.
  • Barnet kräks.
  • Barnet har blod och slem i bajset och verkar inte må bra.

Barnets bajs – vad är egentligen normalt?

Grönt bajs, gult bajs, trögt bajs, grynigt bajs, löst bajs, förstoppning. Färgen och formen på barnets bajs kan skapa mycket oro och många frågor. Barnläkaren Erica Bonns, på Martina barnsjukhus, svarar på våra frågor kring barnets bajs.


Vilken färg ska barnets bajs ha egentligen?

Det är väldigt individuellt och beror mycket på vad barnet har ätit. Barn som ammas har ofta gult eller grönt bajs som kan vara smetigt eller grynigt. Det luktar ofta lite surt. Barn som får bröstmjölksersättning har ofta brunare bajs som luktar mer som vuxenbajs - men det kan variera mycket i både färg och form. Det mesta är normalt med andra ord!

Är grönt bajs tecken på en sjukdom?

Både grönt och gult bajs är helt normalt och inget man behöver oroa sig för. Hur ofta är det normalt för bebisar att bajsa? Hur ofta bebisar bajsar är väldigt individuellt och kan variera från flera gånger per dag till några gånger i veckan. Dessutom brukar barn som helammas bajsa oftare än barn som får ersättning. Det är viktigt att komma ihåg att om barnet bajsar mindre än tre gånger per vecka, och bajset dessutom är hårt och trögt, så kan det handla om förstoppning. Mitt barn har inte bajsat på flera dagar.

Ska jag vara orolig?

Om ditt barn verkar må bra i övrigt är det med största sannolikhet ingen fara. Om barnet samtidigt har feber eller kräks ska du alltid vända dig till en vårdcentral.

Min bebis har haft diarré i en vecka. Vad ska jag göra?

Det är inte ovanligt att små barn från sex månader har diarré under en längre tid, ibland i mer än två veckor. Om barnet verkar må bra och får i sig ordentligt med vätska behöver du inte oroa dig. Om barnet är yngre än två månader eller precis har varit utomlands bör du kontakta sjukvården för att få råd och hjälp.

Ska jag åka till akuten om mitt barn bajsar blod?

Efter en ordentlig magsjuka eller vid förstoppning är det inte ovanligt att det kommer lite blod i bajset. Det är inget man behöver oroa sig över. Men om barnet blöder vid upprepade tillfällen och inte samtidigt är förstoppad kan det vara tecken på mjölkproteinallergi. Hör av dig till sjukvården så får du hjälp. Källor: 1177, dietist Margaretha Rasmusson, barnläkare Erica Bonns